Ordinul a fost emis pentru a diminua impactul pe care îl poate avea purtarea pantofilor cu tocuri înalte asupra sănătăţii femeilor nevoite să stea în picioare pentru perioade mari de timp.

Ordinul face referire la ''toate categoriile de personal care, prin natura muncii prestate, sunt nevoiTe să stea în picioare: funcţionari, profesori, forţele de ordine''.

De asemenea, le impune angajatorilor ''să instaleze pardoseală din lemn sau cauciuc, sau să pună covoare care să diminueze impactul la mers şi să prevină oboseala.''

Ordinul obligă angajatorii să ''pună la dispoziţia angajatelor scaune pe care să se poată odihni în timpul pauzelor sau chiar în timpul orelor de program''.

Teresita Cucueco, directoarea Biroului pentru condiţii de muncă, spune că statul în picioare, în special cu pantofi cu toc înalt la locul de muncă poate cauza serioase probleme de sănătate.

''Dacă muşchii sunt suprasolicitaţi din cauza statului în picioare prelungit, se va pune o presiune pe coloană cât şi pe membrele inferioare. Vor exista dureri cauzate de oboseală. Vor fi afectate articulaţiile, sistemul musculo-scheletic. Pot apărea probleme la coloană sau gambe, iar dacă lucrurile nu sunt corectate, poate apărea artrita sau alte afecţiuni ale sistemului musculo-scheletic'', a mai precizat aceasta.