"Nu am crezut niciodată că aş putea regiza un film", a declarat Angelina Jolie duminică, la Festivalul internaţional de film de la Toronto, unde a fost difuzat filmul său despre genocidul cambodgian "First They Killed My Father" şi filmul afgan de animaţie "The Breadwinner", pe care le-a produs.

Jolie a spus că primul ei film important ca regizoare, pelicula din 2011 despre războiul din Bosnia "In the Land of Blood and Honey", a fost inspirat de munca ei umanitară ca trimis special al Agenţiei ONU pentru refugiaţi.

"Am vrut să învăţ mai mult despre războiul din fosta Iugoslavie. Fusesem în regiune şi călătorisem pentru ONU. Era un război pe care nu-l puteam înţelege... Nu a fost un scop în sine să devin regizoare", a spus Jolie.


"The Breadwinner", un film de animaţie pe care l-a produs, este despre o tânără din Afganistan care îşi taie părul şi se dă drept băiat pentru a-şi putea hrăni familia.

Filmul "vorbeşte despre realitatea tristă a multor fete care trebuie să muncească şi nu pot merge la şcoală", a spus Jolie, care a făcut mai multe călătorii în Afganistan.

"Oamenii pe care i-am întâlnit de-a lungul anilor sunt cu adevărat eroii mei. Ceea ce este frumos la meseria de regizor este să-i susţii pe alţi oameni", a adăugat ea.


Actriţa şi regizoarea a spus că filmul "First They Killed My Father" a pornit de la dorinţa de a afla mai mult despre istoria Cambodgiei, locul de naştere al fiului ei adoptiv Maddox, unul din cei şase copii ai ei. Ea a mai spus că voia ca "Maddox să afle mai multe despre el ca persoană originară din Cambodgia".

Filmul, care a fost prezentat în Cambodgia anterior în acest an, spune povestea unei fetiţe în timp genocidului din anii '70 din această ţară, forţată să plece la ţară pentru a munci pe câmpurile de orez şi apoi să lupte ca soldat-copil.

Jolie, în vârstă de 42 de ani, care a câştigat în 2000 un Oscar pentru rol secundar feminin cu "Girl, Interrupted", a negat că ar avea un statut de model pentru femei. "Am multe de învăţat şi am nevoie de modele eu însămi", a spus ea.