Festivalul tradiţional chinezesc „Mijlocul Toamnei”, sau al Lunii Pline, cum mai este numit, a reunit la Institutul Confucius din Chişinău pasionaţii de cultura şi tradiţiile acestei ţări. După cum sugerează şi denumirea, sărbătoarea este marcată în plin sezon tomnatic, atunci când sunt puse pe cântar recoltele anului.

În ţara de origine, Festivalul este celebrat cu muzică, dansuri şi mâncare aleasă. La Chişinău, invitaţii de onoare, profesorii şi studenţii au urmat tradiţia şi au pus la punct un vast program cultural.

Deşi chineza este una dintre cele mai grele limbi ale lumii, tinerii din ţara noastră sunt tot mai interesaţi de studierea ei. Asemenea evenimente sunt o ocazie perfectă pentru ei să-şi perfecţioneze cunoştinţele.

Evenimentul a culminat cu o prezentare a costumelor populare chinezeşti. Participanţii au remarcat coloristica atractivă, designul şi elementele tradiţionale. Acestea au şi o valoare simbolică: roşul este culoarea loialităţii, iar galbenul, de exemplu, este simbolul regalităţii.

Institutul „Confucius” din Republica Moldova a fost înfiinţat în 2009 şi facilitează studierea limbii şi culturii chineze de către studenţii din ţara noastră. Festivalul „Mijlocul Toamnei” a ajuns la cea de-a şaptea ediţie.