În afara aniversării oficiale a reginei, în cadrul serviciului religios la care participă membri ai familiei regale, demnitari şi premierul David Cameron, este sărbătorit şi prinţul consort Philip, duce de Edinburgh, care a împlinit vineri 95 de ani.

Regina, care se află pe tronul Regatului Unit de 64 de ani, a împlinit 90 de ani în 21 aprilie, însă conform tradiţiei evenimentele legate de aniversarea sa sunt organizate vara. Ea şi-a serbat în mod oficial ziua în luna iunie.

Pentru a marca această ocazie a fost prezentat şi cel de-al şaselea şi ultim portret din seria de fotografii realizate de fotografa americană Annie Leibovitz, în diferiţi ani, cu ocazia zilei de naştere a suveranei. În acest portret regina apare alături de soţul său la reşedinţa de la Castelul Windsor.

Apoi, în cursul zilei de sâmbătă, regina Elisabeta a II-a va asista la tradiţionala paradă Trooping the Colour, din centrul Londrei, la care participă soldaţi în uniforme de ceremonie, urmată de un survol al Royal Air Force pe deasupra Palatului Buckingham.

În încheiere, regina va fi gazda „The Patrons Lunch”, o petrecere stradală pentru 10.000 de invitaţi ce se va desfăşura pe bulevardul Mall care duce spre Palatul Buckingham, eveniment organizat de nepotul său, Peter Phillips, fiul prinţesei Anne din căsătoria cu căpitanul Mark Phillips. Peter Phillips nu deţine niciun titlu sau rang nobiliar şi este cel mai mare nepot al reginei şi al 13-lea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii.

Oaspeţii acestei petreceri fac parte din cele peste 600 de organizaţii caritabile aflate sub patronajul reginei, iar evenimentul va fi transmis pe ecrane gigantice amplasate în parcurile londoneze.

De asemenea, cu această ocazie, milioane de cetăţeni britanici sunt aşteptaţi să participe la petrecerile stradale organizate peste tot în Marea Britanie.