Obiectul de fildeş a fost scos la vânzare în 28 aprilie 2015, cu o sumă estimată între 1.200 şi 1.800 de lire sterline (1.600-2.400 de euro), fără să prezinte documentaţia regulamentară obligatorie în acest tip de licitaţie.

Christie's a recunoscut că a încălcat Convenţia asupra comerţului internaţional cu specii de faună şi floră sălbatice ameninţate de dispariţie (Cites), a anunţat într-un comunicat poliţia din capitala britanică.

„În acel caz, fildeşul era montat în argint, dar era în realitate un fildeş brut, nemodificat şi care nu ar fi trebuit scos la vânzare fără actele necesare", a declarat Rowena Roberts, responsabil britanic însărcinat cu protecţia faunei, subliniind că „aceste legi au fost stabilite pentru a proteja elefanţii".

„Christie's condamnă fără echivoc masacrarea elefanţilor pentru traficul ilegal de fildeş şi nu va vinde nici fildeş modern, nici brut, indiferent din ce epocă ar fi", a declarat într-un comunicat casa de licitaţii. „Este un incident izolat şi suntem convinşi că răspunsul onorabil era să acceptăm acuzaţiile", adaugă comunicatul.

Şi proprietarul obiectului, în vârstă de 63 de ani, a fost inculpat pentru propunerea spre vânzare a fildeşului.