Gutuile sunt deosebit de bogate în fibre, cantitatea fiind mai mare decât în majoritatea celorlalte fructe. Tocmai acest conţinut ridicat în fibre participă la buna reglare a tranzitului intestinal. Taninurile şi pectina exercită o acţiune protectoare asupra mucoasei intestinelor, având proprietăţi antidiareice.

Fructul galben şi parfumat, dar cu coajă tare care ar putea pune probleme dinţilor, conţine şi o mare cantitate de minerale, mai ales magneziu şi oligo-elemente, constituind în acelaşi timp şi o bună sursă de vitamina C (15 mg/100 g). Aportul său caloric este scăzut — 57 kcal/100 g.

Gutuile alese pentru consum imediat sau pentru preparare termică trebuie să fie tari şi întregi, fără tăieturi. Sunt ajunse la maturitate când culoarea este galbenă, mirosul este pregnant şi au un puf care se înlătură uşor cu o perie moale.

Pregătit, fructul se potriveşte ca garnitură la carne de vânat, miel, viţel, raţă. Din gutui se fac dulceţuri, compoturi, gemuri şi tarte bune.

Deşi sunt fructe de toamnă şi iarnă, gutuilor nu le prieşte frigul, aşa încât se pot păstra câteva săptămâni în condiţii bune numai în aerul ambiant, într-o cameră bine aerisită.