Moldoveanul a cucerit medalia de bronz în categoria de -81 de kg pentru Emiratele Arabe Unite, ţară pentru care participă încă de după Jocurile Olimpice de la Londra.

Reprezentantul Moldovei în proba de judo de la Jocurile Olimpice de la Rio, Valeriu Duminica, la categoria de greutate de -81 kg, a ratat dramatic calificarea în optimile de finală ale turneului olimpic.

Sportivul nostru a beneficiat de valoarea sa în clasamentul mondial şi a început competiţia din turul al doilea, unde l-a avut adversar pe Srdjan Mrvaljevic din Muntenegru, de care a trecut fără probleme şi s-a calificat în şaisprezecimile de finală.

În lupta pentru optimi, moldoveanul l-a întâlnit pe italianul Matteo Marconcini, sportiv care ulterior a disputat finala pentru medalia de bronz, pierdută în faţa unui alt moldovean, Sergiu Toma, care de patru ani reprezintă Emiratele rabe Unite. În duelul cu italianul, Valeriu a fost condus până cu câteva secunde înainte de finalizarea timpului regulamentar prin Waza-ari şi a reuşit să trimită meciul în runda de aur prin acelaşi procedeu, unde a pierdut în cele din urmă printr-un ippon.

Moldoveanul nu a avut şanse la runda de recalificare pentru că adversarul său din Italia a pierdut în runda următoare, iar de recalificare a benefiat acesta.

_____

Tenis

  • Radu Albot
Radu Albot s-a oprit în turul al doilea la Jocurile Olimpice; A stabilit cea mai mare performanţă a tenisului moldovenesc

Reprezentantul Moldovei la proba tenis din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Radu Albot, cel mai bun tenismen moldovean din toate timpurile, a părăsit concursul din Ţara Cafelei, în runda a doua, după ce a pierdut în faţa legendei tenisului croat, Marin Cilic, poziţionat pe locul 14 în clasamentul mondial.

Partida a durat o oră şi 38 de minute, fiind adjudecată de croat cu 6-3, 6-4. Cilic este al 9-lea favorit la câştigarea medaliei de aur la Rio.

Prezent pentru prima dată la o ediţie a Jocurilor Olimpice, cel mai bun tenismen moldovean din toate timpurile, Radu Albot, s-a calificat dramatic în turul al doilea al turneului olimpic de tenis de la Rio.

Meciul contra lui Teymuraz Gabashvili nu a început deloc bine pentru spotivul nostru, care deşi a ţinut pasul cu rusul, s-a văzut în dezavantaj încă din gameul cinci, când adversarul a preluat iniţiativa şi s-a impus cu 6-4 în circa trei sferturi de oră.

Setul cheie al meciului a fost al doilea. Radu a început din ou foarte ezitant, vâzându-se condus chiar cu 3-1, dar puterea de caracter şi ambiţia, devotamentul pentru fiecare minge au dat roadele scontate, iar game cu game au mers în contul său reuşind să egaleze la trei şi chiar să se pună în avantaj cu 4-3. Rusul a avut o tresărire de orgoliu readucând egalitatea pe tabela de scor, 4-4, însă avea să-i fie ultimul său game în acest set, Radu câştigând propriul serviciu şi pe al adversarului, 6-4, în 50 de minute de joc, ducând partida în decisiv, în miez de noapte la Chişinău.

Decisivul a început neaşteptat de bine în favoarea sportivului nostru, care după ce şi-a schimbat câte un punct pe propriul serviciu cu adversarul, 1-1, a izbutit să câştige trei puncte consecutive, 4-1. Rusul, care până la această întâlnire avea patru victorii în faţa lui Radu în meciurile directe, a întors şi el dramatismul, apropiindu-se ameninţător de reprezentantul ţării noastre, 4-3. Cei doi tenismeni s-au tatonat reciproc, fiecare reuşin, pe rând, câte un punct, tot cu Albot la conducere, 5-4. Şi când la Chişinău era deja luni, Radu şi-a adjudecat gameul, setul, 6-4, meciul şi calificarea istorică în turul doi, în 2 ore şi 30 minute.

Tir cu arcul
  • Alexandra Mîrca 
Alexandra Mîrca a fost eliminată în şaisprezecimile de finală ale probei olimpice de tir cu arcul

Alexandra Mîrca, reprezentanta Moldovei la proba de tir cu arcul din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio, a acces în runda a doua a concursului invidual feminin, după ce s-a impus în duelul cu Aida Roman din Mexic, scor 6-4.

Sportiva noastră nu a mai avut succes în şaisprezecimile de finală, unde a întâlnit-o pe reprezentanta Chinei, Jiaxin Wu, scor 0-6.

Nataţie
  • Tatiana Chişca, 100 m bras
Tatiana Chişca nu a reuşit calificarea în semifinalele de la 100 metri bras. Sportiva noastră a fost a patra în seria la care a luat parte, cu un rezultat de 1:11.37, însă la cumularea tuturor rezultatelor rundei de calificare, Tatiana nu s-a regăsit printre cele 16 sportive calificate în semifinale, fiind doar pe locul 36.
  • Alexei Sancov, 200 m liber
Alexei Sancov a ratat calificarea în semifinalele probei de nataţie de la Jocurile Olimpice

Reprezentantul Moldovei în proba de nataţie, 200 m stil liber, la Jocurile Olimpice de la Rio, a ratat calificarea în semifinalele concursului olimpic. Tânărul nostru sportiv, doar 16 ani, a încheiat pe poziţia a doua în seria sa, dar rezultatul final de 1:48.85, a fost insuficient pentru a intra printre primii 16 competitori care s-au calificat în semifinale, fiind poziţionat pe locul 34 în clasamentul general al seriilor de calificare.