Gheorghe Vrabie, născut la 21 martie 1939, în satul Călineşti, judeţul Bălţi, este artist plastic. A studiat la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „I. Repin” din Sankt Petersburg, în perioada 1962-1967. A debutat în 1961. A ilustrat pe parcursul anilor mai multe volume din literatura romană şi universală. Interesul artistului s-a îndreptat spre asemenea autori ca Mihai Eminescu, Ion Druţă, Grigore Vieru, Dante, Longos, Paul Valery. Grafica de carte semnată de Gheorghe Vrabie se remarcă prin siguranţa liniei, precizia subiectului, rafinamentul executării.

Gheorghe Vrabie a realizat ciclul de lucrări intitulat „Hipismul”. Împreună cu soţia sa, Dorina Cojocaru face mai multe lucrări în mozaic.

A deschis expoziţii personale în Republica Moldova şi în străinătate. Printre acestea se numără cele inaugurate la Uniunea Scriitorilor, Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie, Casa Naţionalităţilor, Ambasada României în Republica Moldova, Biblioteca Naţională, Centrul de Expoziţii „Constantin Brâncuşi” al UAP. A expus la Galeria de artă de la „Casa Cărţii” din Iaşi, la Casa centrală a Scriitorilor din Moscova, în Sala Centrală a Uniunii Artiştilor Plastici din Odesa.

Gheorghe Vrabie a participat la manifestări expoziţionale la Bucureşti, Moscova, Sankt-Petersburg, Bratislava, Viena, Washington, Alma-Ata, Plovdiv, precum şi în oraşe din România (Bacău, Botoşani, Moineşti). De-a lungul timpul a fost invitat la diverse tabere de creaţie, ateliere, simpozioane în România, Federaţia Rusă, Letonia, Lituania, Ungaria.

Vrabie a obţinut Premiul I pentru grafică la concursul organizat de Academia de Artă din Sankt Petersburg - 1964, Premiul concursului organizat pentru elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova - 1990, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova - 1999. În 1998 a primit distincţia Maestru în Artă, iar în 2000 - medalia Eminescu.

În prezent, Gheorghe Vrabie este deţinătorul celei mai înalte decoraţii de stat a Republicii Moldova, "Cavalerul Ordinului Republicii", primită în 2010.

Exprimăm profunde condoleanţe familiei regretatului Gheorghe Vrabie.