Declaraţiile au fost făcute în cadrul recepţiei organizate de Delegaţia UE cu prilejul încheierii unei reuniuni în domeniul drepturilor omului în Moldova, la care au participat experţi UE, OSCE, ONU, dar şi de la Consiliul Europei. În discursul său, Pirkka Tapiola a vorbit mai mult despre tendinţele negative din justiţie decât despre succesele Moldovei în domeniul apărării drepturilor omului.

„Există un sentiment că în Moldova sunt probleme cărora trebuie să li se acorde mai multă atenţie. Este vorba despre probleme legate de ceea ce unii numesc justiţie selectivă. Vorbim despre utilizarea abuzivă a măsurii de detenţie preventivă, despre dreptul la un proces echitabil şi deschis, pentru că societatea are dreptul să ştie ce se întâmplă. Vedem ca parte a acestui tablou cazurile avocaţilor Ana Ursachi şi Eduard Rudenco. Situaţia nu arată bine şi e nevoie să fie rezolvate aceste probleme. Anterior ne-am exprimat îngrijorarea şi în dosarul împotriva Domnicăi Manole”, a declarat Pirkka Tapiola.

Diplomatul s-a referit şi la situaţia din mass-media, unde există, ca şi în celelalte domenii, un monopol masiv al oligarhului Vladimir Plahotniuc, deţinătorul a şase posturi de televiziune, a două posturi de radio şi a mai multor portaluri online.

„Libertatea mass-media este crucială. Este important ca nicio instituţie de presă, fie că este vorba despre Jurnal TV sau altă instituţie, să nu fie persecutată”, a mai declarat şeful Delegaţiei UE, citat de NewsMaker.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.