Conform Codului electoral, în decurs de 3 zile, consiliile de circumscripţie urmează să-şi aleagă din rândul membrilor lor, prin vot secret, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul, respectînd echilibrul de gen.

Totodată, consiliile urmează să facă publică informaţia privind locul, data şi ora primirii documentelor pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de primar, cu 24 de ore până la începerea recepţionării documentelor de la candidaţii electorali.

Tot astăzi, CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare, ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile locale noi din data de 20 mai 2018.

Acesta a fost calculat separat pentru fiecare localitate, pornind de la coeficientul de 28,49 lei pentru un alegător. Astfel, pentru municipiul Chişinău, plafonul este de 18 milioane 25 de mii 252 de lei, iar pentru Bălţi - puţin peste 3 milioane de lei.

Pentru acest scrutin, la stabilirea coeficientului s-a luat salariul mediu pe economie pentru anul precedent anului alegerilor, mărimea coeficientului fiind 0,5% din salariul mediu respectiv. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, salariul mediu pe economie din anul 2017 constituie 5697.10 lei, astfel mărimea coeficientului calculat este de 28,49 lei.

Tot în şedinţa de azi, CEC a stabilit cuantumul creditului fără dobândă acordat concurenţilor electorali la alegerile locale noi. Pentru fiecare partid, organizaţie social-politică sau bloc electoral suma este de 25 de mii de lei, iar - pentru fiecare candidat independent - 5 mii de lei. 

 Amintim că la 20 mai 2018 vor avea loc alegeri noi ale primarilor în 7 localităţi: municipiul Chişinău, municipiul Bălţi, comuna Leuşeni şi satul Nemţeni, raionul Hînceşti, comuna Voloviţa, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei şi comuna Pîrliţa, raionul Ungheni.