„Trăim vremuri grele pentru ţara noastră, şi asta pentru că regimul oligarhului Plahotniuc a pus mâna pe toate instituţiile din Moldova, şi am toată certitudinea că în curând se va pricopsi şi cu primăria capitalei noastre. Nu este un secret că aşa-zisa justiţie de buzunar pregăteşte zilele acestea procedura de suspendare din funcţia de edil al capitalei. Lucrul acesta a început prin solicitarea de către Procuratura Generală - aservită, iar justiţia lui Plahotniuc abia aşteaptă să vă execute în zilele imediat următoare, astfel încât suspendarea să înceapă să-şi producă efectele juridice”, spune Andrei Năstase.

În aceste condiţii, preşedintele Platformei DA îl îndeamnă pe Dorin Chirtoacă să demisioneze: „Consider cu toată tăria şi sinceritatea că, în numele democraţiei şi al locuitorilor oraşului Chişinău, aveţi obligaţia morală şi de drept să demisionaţi urgent, cât o mai puteţi face, şi să le întoarceţi mandatul oferit în data de 28 iunie 2015, argumentând pentru opinia publică naţională şi internaţională de ce anume aţi luat această decizie crucială”.

„E poate ultima ta posibilitate de a demonstra că ai dreptul la reabilitare, că nu rămâi în continuare o unealtă de şantaj în mâinile celui care a făcut tot posibilul să-ţi distrugă sufletul şi cariera. Fă asta şi ca o recunoaştere oficială a imposibilităţii de a-ţi mai continua mandatul pentru oameni, nu pentru şantajiştii tăi de la GBC.  Cât încă poţi, vorbeşte public despre tot ce ştii de crimele regimului Plahotniuc din aceşti ani, pentru a înţelege de ce oraşul nostru a ajuns în ruine”, mai spune Andrei Năstase.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea integrală:

Am decis să vă adresez această scrisoare publică nu în calitate de lider politic de opoziţie, ci eminamente în calitate de cetăţean şi de locuitor al municipiului Chişinău.

Trăim vremuri grele pentru ţara noastră, şi asta pentru că regimul oligarhului Plahotniuc a pus mâna pe toate instituţiile din Moldova, şi am toată certitudinea că în curând se va pricopsi şi cu primăria capitalei noastre.

 Nu este un secret că aşa-zisa justiţie de buzunar pregăteşte zilele acestea procedura de suspendare din funcţia de edil al capitalei. Lucrul acesta a început prin solicitarea de către Procuratura Generală - aservită, iar justiţia lui Plahotniuc abia aşteaptă să vă execute în zilele imediat următoare, astfel încât suspendarea să înceapă să-şi producă efectele juridice.

Vă amintesc că, în conformitate cu Art. 33 al Legii privind administraţia publică locală, organizarea noilor alegeri pentru funcţia de primar nu se admite pe întreaga durată a suspendării. În aceste condiţii, capitala ţării va ajunge indubitabil în labele lui Plahotniuc, servit de toţi grozavii trecuţi şi dresaţi prin subsolurile CNA.

Ştiu că un mandat de edil al Chişinăului se obţine foarte greu şi este, pe de o parte, o virtute, iar pe de altă parte, o obligaţie.

Orice ales în mod direct de către cetăţeni are menirea de a-şi duce la bun sfârşit mandatul său. Dar tot actul democratic cunoaşte situaţii în care un ales se află în imposibilitatea de a-şi mai continua mandatul, de a-şi sluji cu dedicaţie cetăţenii. Gestul firesc, într-o astfel de situaţie, este renunţarea la mandat şi întoarcerea acestuia celor care l-au acordat, adică poporului. 

Dle Chirtoacă, pentru că am calitatea de fost procuror, iar în calitate de apărător al drepturilor omului am trecut prin calvarul avocaţilor dvs, vă prezum ca fiind nevinovat până când o instanţă imparţială, nu cea a lui Plahotniuc, se va pronunţa pe dosarul sau dosarele intentate. 

Dar acum trebuie să luaţi o decizie majoră, poate cea mai importantă din viaţă, care să scoată Chişinăul şi locuitorii acestui oraş dintr-un impas administrativ şi politic, care să împiedice călăilor de la GBC să pună pe brânci capitala ţării.

Consider cu toată tăria şi sinceritatea că, în numele democraţiei şi al locuitorilor oraşului Chişinău, aveţi obligaţia morală şi de drept să demisionaţi urgent, cât o mai puteţi face, şi să le întoarceţi mandatul oferit în data de 28 iunie 2015, argumentând pentru opinia publică naţională şi internaţională de ce anume aţi luat această decizie crucială.

Dacă nu veţi face acest lucru, aparatul represiv al lui Plahotniuc îşi va face treaba murdară posibil chiar în următoarele ore, fără a putea fi împiedicat, iar, după suspendare, oraşul va fi condus de oligarhul Plahotniuc prin diverşi interpuşi, controlaţi cu dosare penale.

Dorin, dincolo de neînţelegerile politice dintre noi, dincolo de gestul nesăbuit din 7 iunie, 2015, când s-a încercat, ştii bine, la ordinul lui Plahotniuc, să se zădărnicească o întrunire populară de amploare, demisia din funcţia de primar al municipiului Chişinău, pe care o cer astăzi, va oferi o şansă, cât de mică, democraţiei din ţara noastră.

E poate ultima ta posibilitate de a demonstra că ai dreptul la reabilitare, că nu rămâi în continuare o unealtă de şantaj în mâinile celui care a făcut tot posibilul să-ţi distrugă sufletul şi cariera.

Fă asta şi ca o recunoaştere oficială a imposibilităţii de a-ţi mai continua mandatul pentru oameni, nu pentru şantajiştii tăi de la GBC. 

Cât încă poţi, vorbeşte public despre tot ce ştii de crimele regimului Plahotniuc din aceşti ani, pentru a înţelege de ce oraşul nostru a ajuns în ruine.
Nu vreau să torn gaz pe foc, nu vreau să întorc cuţitul în rană, aşa cum o fac amicii tăi politici de ieri, colegii tăi corupţi şi trădători de la primărie. De aceea, în acest mesaj, nu mă voi referi la realizările şi nerealizările de la primăria Chişinău. Pentru asemenea lucruri există campania electorală, există cetăţenii urbei care trebuie să-şi spună cuvântul. 

Domnule primar, referendumul anunţat de judecătoria Chişinău, o filială GBC de la Buiucani, nu va aduce nimic bun pentru oameni, ci va fi o tentativă vădită de a trage de timp, de a prelua cu cinism gestionarea administrativă a oraşului şi devalizarea lui totală de către binomul Plahotniuc-Dodon.
Iată de ce în mâinile şi conştiinţa dumitale stă posibilitatea ca oamenii, cetăţenii capitalei noastre să aibă posibilitatea de a-şi alege un primar şi să nu fie „conduşi” printr-un mecanism netransparent şi nedemocratic de regimul criminal. 

Oferiţi oamenilor şansa să vă crediteze mandatul de până acum cu buna intenţie.

Nu rataţi această unică ocazie. Mâine va fi prea târziu!

Andrei Năstase