Conferinţa s-a desfăşurat în Parlamentul European, unde liderii opoziţiei au ţinut câte un discurs. În opinia preşedintelui Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, este imoral şi antidemocratic să modifici abuziv sistemul electoral înaintea alegerilor, în condiţiile în care controlezi o majoritate ilegitimă, construită prin corupţie şi şantaj. Moldova mai are o singură şansă pentru a rămâne orientată spre Uniunea Europeană, afirmă Andrei Năstase.
 
„Şi această şansă depinde în mare parte de menţinerea actualului sistem electoral şi chiar îmbunătăţirea lui. Pe lângă faptul că este preşedintele unui partid care a acces în Parlamentul Republicii Moldova cu 19 mandate şi în momentul de faţă controlează prin şantaj şi corupere o majoritate constituţională, acesta este oligarhul care a pus bazele unui regim autoritar, controlând instituţiile statului. Autoritatea judecătorească, iar aici mă refer la sute de judecători şi de procurori, sunt folosiţi pe verticală de către Plahotniuc şi regimul său împotriva opoziţiei proeuropene, a oponenţilor politici şi chiar a partenerilor săi de afaceri”, a menţionat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.  

„Avem frauda din sectorul bancar, încă mai avem taxe mari în sectorul energetic, avem multe scheme de corupţie în instituţiile de stat şi nimeni nu rezolvă aceste probleme pentru că banii care provin din toate aceste scheme acoperă costurile luptei politice şi a sistemului, a menţinerii acestui sistem. Am descoperit recent că Partidul Democrat a cheltuit în alegeri mai mult decât cele mai mari partide din Germania. Atrag atenţia că aceasta este ţara cea mai săracă din Europa”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

Andrei Năstase şi Maia Sandu afirmă că în timp ce în Uniunea Europeană şeful PD spune că este garantul stabilităţii împotriva tancurilor ruseşti, de fapt, Vladimir Plahotniuc discreditează ideea integrării europene.

„Partidul Democrat, care în prezent este partidul care guvernează Republica Moldova, a acumulat în alegerile parlamentare doar 19 mandate. Astăzi au obţinut însă un control oficial prin mită, şantaj, intimidare, ajungând la 42 de mandate. Cum au ajuns la acest rezultat? Prin capturarea instituţiilor de stat. În primul rând, este vorba despre Procuratură şi Centrul Naţional Anticorupţie. Din cauza acestei situaţii, ei nu pot reforma justiţia pentru că folosesc aceste instituţii. Ei se află într-o capcană. Au tot folosit aceste instituţii în mod ilegal şi este naiv să crezi că tot ei le pot reforma”, a declarat Maia Sandu.

„Puterea de la Chişinău, controlată de Plahotniuc, este constituită pe corupţie generalizată, pe şantaj, pe reţele criminale, pe controlul circuitelor de bani publici care ajung în buzunare private, adică pe opusul valorilor vest-europene.  După ani şi ani în care Moldova era numită exemplul Parteneriatului Estic, în Republica Moldova sărăcia este tot mai mare şi mai mare, corupţia este endemică, ceea ce a determinat o depresie naţională, iar exodul populaţiei riscă să transforme Republica Moldova într-un deşert uman”, a menţionat Andrei Năstase.  

Liderii opoziţiei extraparlamentare de la Chişinău au tras un semnal de alarmă în privinţa proiectelor PD şi PSRM cu privire la modificarea sistemului electoral.

„Uninominalul şi mixtul avantajează partidele mari şi în primul rând Partidul Socialiştilor al lui Dodon. Există riscul sindromului Găgăuzia, utilizat de Plahotniuc în alegerile din Adunarea Populară. asta însemnând că neavând niciun loc în Adunarea Populară a Găgăuziei, la două săptămâni distanţă de la alegeri, Plahotniuc controla o majoritate în această adunare. care mai apoi a votat pentru un referendum de apropiere a Găgăuziei de Uniunea Euroasiatică. Există riscul ca acest fenomen să se transfere la nivel naţional, iar atunci Acordul nostru de Asociere cu Uniunea Europeană este sub un mare şi mare pericol”, a afirmat liderul DA.

„Ce aţi crede în situaţia în care un partid cu o susţinere populară de 3,7% propune modificarea sistemului electoral? Am un singur răspuns. Ei vor să se menţină la putere şi nu cu susţinerea oamenilor. Plahotniuc este un individ care are un antirating de 95%. Dacă ei reuşesc să schimbe sistemul electoral, atunci alţi oameni vor pierde şansa să schimbe puterea în mod democratic, paşnic”, a menţionat Maia Sandu.

„Cele două partide - Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate condus de Maia Sandu constituie astăzi o alternativă a actualei puteri. Şi doar păstrând actualul sistem electoral putem accede în Parlament, putem prelua puterea şi pune Republica Moldova pe făgaşul normalităţii, pe făgaşul integrării europene. Altfel avem riscul instalării la Chişinău a unei dictaturi feroce”, a mai spus Andrei Năstase.

La eveniment a fost prezentă şi jurnalista Natalia Morari, care a vorbit despre situaţia din mass-media.

„Avem o monopolizare totală a mass-media şi a pieţei de publicitate. Interesant este faptul că toate posturile ruseşti care sunt retransmise în Republica Moldova fie sunt deţinute direct, fie sunt afiliate unuia dintre cele două grupuri media mari: primul este cel mai mare grup mediatic - General Media Group, controlat şi deţinut de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi unul apărut recent, afiliat preşedintelui prorus, Igor Dodon. Fiecare dintre aceste grupuri media deţine propriile case de publicitate. Domnul Plahotniuc are Casa Media, iar cel afiliat socialiştilor are Nova TV. Împreună controlează 85% din piaţa de publicitate din Republica Moldova. 85%! Explicaţi-mi, vă rog, cum poate mass-media supravieţui în asemenea condiţii?”, a declarat jurnalista Natalia Morari.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Open Dialog este o fundaţie poloneză care susţine protecţia drepturilor omului, a democraţiei şi a statului de drept în spaţiul postsovietic.