Nume sonore de democraţi

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), semnatară pentru votul uninominal, a fost fondată în anul 2010 chiar de Vlad Plahotniuc. Momentan, director general al acesteia este Andrei Crigan. Acesta este şi preşedinte al grupului de lucru permanent din cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova.

O altă organizaţie semnatară este Centrul pentru Investigaţii Juridice şi Apărarea Drepturilor Omului, fondat în iunie 2010 de actualul vicepreşedinte al PDM, Sergiu Sîrbu, fapt cu care acesta se laudă şi pe site-ul formaţiunii. La ora actuală în calitate de preşedinte al Centrului apare Ina Sîrbu, soţia deputatului PDM.

 

Ina şi Sergiu Sîrbu / FOTO: Facebook/Sirbu Sergiu

Fostul vicepreşedinte al acestui centru, Veaceslav Agrigoroaie, este acumsecretar al Comisiei Electorale Centrale, după ce a fost, în perioada 2013-2015, asistent al deputatului Sergiu Sîrbu, iar în 2014 - consilier al vicepreşedintelui Parlamentului, PD-istul Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc.

Un alt vicepreşedinte al PDM, Alexandru Cauia, preşedinte al tineretului democrat, a fost până nu demult preşedinte al Consiliului Naţional al Organizaţiilor Studenţeşti din Moldova (CNOSM) – o altă organizaţie semnatară în favoarea iniţiativei PDM. Cauia a deţinut funcţia de preşedinte al acestei organizaţii în ultimii 6 ani. După preluarea de către Cauia a funcţiilor la PDM, preşedinte al CNOSM a devenit studenta Universităţii Tehnice a Moldovei, Cîrja Ana-Maria.


Alexandru Cauia şi Ana-Maria Cîrja / FOTO: studentus.md

Un alt democrat, altă asociaţie

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), care a semnat în susţinerea uninominalului, este înregistrată în localitatea Mileştii Mici din raionul Ialoveni. Conducătorul acesteia este Lilian Carmanu, primarul comunei, membru al PDM.

                                                                 
Lilian Carmanu / FOTO: Facebook

El este şi vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Ialoveni a PDM. Potrivit portalului Moldova Curată, în 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că acesta s-a condus de interese personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa.
De la CNA la partid

O altă asociaţie semnatară este Asociaţia Ştefan cel Mare şi Sfânt, condusă de Andrei Batereanu, fostul bodyguard al ex-premierului Vlad Filat.

                                                         
Andrei Batereanu (în centru) / FOTO: Facebook

Batereanu a intrat în atenţia presei în anul 2013 când a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă. Potrivit denunţătorului, acesta ar fi pretins de la un agent economic 15 500 de euro. În 2014, el figura deja pe lista PDM, în prezent acesta fiind coordonatorul Organizaţiei raionale de partid (ORP) Ocniţa.

Uninominalul „diasporei”

O altă asociaţie semnatară este A.O. Familii Migrante, care a fost condusă de membrul PDM, Olga Coptu.

 
Olga Coptu a candidat din partea democraţilor la alegerile locale pentru funcţia de primar de Cimişlia / FOTO: Facebook

La 27 iulie 2016, aceasta a fost numită în funcţia de şef al Biroului de Relaţii cu Diaspora (BRD). La scurt timp, mai mulţi reprezentanţi ai diasporei i-au cerut demisia pe motiv că face parte din PDM. Ei au cerut depolitizarea BRD şi au criticat politicile actualei guvernări în raport cu diaspora.Într-un interviu pentru „Europa Liberă”, Olga Coptu a răspuns: „Diaspora cunoaşte că fac parte din Partidul Democrat.

Nu am ascuns niciodată acest lucru şi am făcut-o asumat şi cu mare responsabilitate - am scris cerere de aderare la acest partid acum doi ani”. În 2016, A.O. Familii Migrante a beneficiat de 20 000 lei de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Culturii, pentru organizarea "iProsop” - festivalul prosopului tradiţional, la Selemet, raionul Cimişlia. Organizaţia face parte din Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud, din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, condusă tot de o exponentă a Partidului Democrat, Maria Culeşov, preşedinte al organizaţiei teritoriale PDM Cimişlia.

„Analiştii politici” cu ONG-uri ai PDM

Şi Asociaţia "Moldova Europeană Unită”, condusă de analistul politic Roman Mihăeş optează pentru votul uninominal.

                                                                  
Roman Mihăeş în studioul Publika TV

Roman Mihăeş este criticat frecvent pentru comentariile lansate în spaţiul public, favorabile actualei guvernări.

O altă organizaţie: Societatea Culturală „Pasărea Phoenix”, al cărui preşedinte este Traian Vasilcău, un blogger criticat frecvent pentru sprijinul mediatic oferit guvernării.

                                               
Traian Vasilcău în studioul Publika TV / Captură video

Anul trecut a izbucnit un adevărat scandal după ce Guvernul i-a oferit Premiul Naţional în valoare de 100 000 de lei, pentru activitate în domeniul literaturii. Traian Vasilcău era acuzat de plagiat. Deşi a suspendat acordarea premiului, Ministerul Culturii, condus de reprezentanta Partidului Democrat, Monica Babuc, i l-a acordat, totuşi, ulterior. Ultimul său articol pe blog se numeşte ”Visătorul Plahotniuc”. În text, liderul PDM este prezentat ca fiind un neobosit visător, care munceşte non-stop pentru dezvoltarea Republicii Moldova. În 2016, Societatea Culturală „Pasărea Phoenix” a beneficiat de finanţare în valoare de 20 000 de lei, pentru Festivalul-Concurs Naţional "Steaua Chişinăului - Steaua Moldovei". În 2013, acest concurs era finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Asociaţia fondată de preşedinta CEC pledează pentru uninominal

O altă organizaţie care susţine votul uninominal este Asociaţia Pentru Democraţie, Economie şi Reforme – membru-fondator al acesteia fiind Alina Russu, preşedinta Comisiei Electorale Centrale.

Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect CULTUM din Stăuceni. Preşedintele CRIS „CULTUM” este Ala Fodor. În 2016,anticorupţie.md scria despre riscul punerii sub acuzaţie „pentru escrocherie” a Alei Fodor, ca urmare a unor neînţelegeri cu o organizaţie finanţatoare din Germania. CRIS „CULTUM” apare în lista organizaţiilor societăţii civile partenere Ministerului Sănătăţii. Ala Fodor este membru al Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), pentru mandatul 2017-2019.

Răsplată artiştilor

Şi Fundaţia Cultură Nicolae Glib susţine proiectul de modificare a sistemului electoral. Aceasta este fondată de interpretul Nicolae Glib, care apare şi în materialele promoţionale ale Partidului Democrat, de promovare a votului uninominal.

În 2016, fundaţia a beneficiat de finanţare parţială de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerul Culturii, în valoare de 20 000 de lei, pentru organizarea Festivalului Naţional de Folclor ’’Nicolae Glib”.

În lista menţionată mai apar Consiliul Naţional Consultativ al Şefilor Direcţiilor/Secţiilor Cultură şi Oamenilor de Cultură şi„Perlele Moldovei” - ambele fiind administrate de Vasile Moroşanu, actualul şef al Secţiei cultură din raionul Anenii Noi.


Vasile Moroşanu la Publika TV

Acesta nu este membru al Partidului Democrat, ci doar un simpatizant. El a afirmat public, într-un reportaj difuzat de „Publika TV” că susţine trecerea la sistemul uninominal. Artistul poporului a refuzat să ne spună a citit proiectul de lege pe care îl susţine,  argumentând că la telefon nu dă asemenea detalii. Cumulativ, ambele asociaţii sunt, în acest an, beneficiare a 100 000 de lei din bugetul de stat, tot prin intermediul Ministerului Culturii.

Susţinătoarea democraţilor la alegerile parlamentare din 2014

Şi conducătoarea Asociaţiei ”Plai Înfloritor”, Elena Ter, este susţinătoarea PDM. Întrebată dacă a semnat pentru susţinerea votului uninominal, aceasta s-a eschivat de la răspuns, încercând să intimideze reporterul: ”Коллега, если мои права будут нарушены - я без посторонней помощи знаю куда нужно обращаться” („Dacă drepturile mele vor fi încălcate, eu ştiu unde trebuie să mă adresez”), a reacţionat aceasta. Asociaţia Obştească „Plai Înfloritor” este acreditată pe lângă Biroul Relaţii Interetnice. La alegerile parlamentare din anul 2014, Elena Ter, alături de alţi lideri ai comunităţilor etnice din Republica Moldova şi-a exprimat sprijinul pentru Partidul Democratîn campania electorală. Asociaţia beneficiază în acest an de 20 000 de lei  din bugetul de stat.

Răsplătiţi cu bani publici, prin Ministerul Culturii

Majoritatea asociaţiilor cu activitate în domeniul culturii a beneficiat sau vor beneficia în acest an de bani din bugetul de stat, oferiţi prin intermediul Ministerului Culturii, condus de democrata Monica Babuc. Potrivit unui document emis de Ministerul Culturii, Asociaţia Muzical-Corală Chişinău va primi 135 de mii de lei;  Liga Tineretului din Raionul Leova „Speranţa” - 15 mii de lei; Fundaţia pentru Relaţii Moldo-Japoneze– 25 de mii de lei. Asociaţiile semnatare: Ilinca-Art,Rafael Star şi Floresitas vor beneficia de câte 30 000 de lei fiecare.

Asociaţii de traseişti

Din cele peste 50 de organizaţii care au semnat declaraţia, 11 sunt asociaţii reprezentând minorităţi naţionale. Cinci dintre ele nici măcar nu figurează în lista asociaţiilor obşteşti ale minorităţilor naţionale din Republica Moldova acreditate pe lângă Biroul Relaţii Interetnice. Celelalte au legături directe sau indirecte cu Partidul Democrat sau cu Biroul Relaţii Interetnice (BRI), condus de Oleg Babenco, exponent al PDM, care a trecut prin mai multe partide în cariera sa politică. În 2012, la Jurnal TV, babenco a recunoscut că este rudă cu fostul şef al administraţiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.


Oleg Babenco

Babenco a candidat la alegerile parlamentare din 2001 pe listele PDM, în scurt timp a devenit ministru-adjunct al Învăţământului în Guvernul comunist Tarlev 1. Ulterior a candidat pe listele PCRM la parlamentare şi a ajuns deputat, dar în 2012 a părăsit PCRM împreună cu Vadim Mişin, participând  la fondarea Partidului „Renaştere”. În 2014, în plină campanie electorală, l-a părăsit pe Mişin şi a aderat la PDM. În februarie 2015, acesta a fost numit de Guvernul Gaburici în funcţia de director la BRI, dar a demisionat la scurt timp. Presa a comentat că demisia sa ar fi fost legată de scandalul privind diplomele de studii false ale lui Gaburici, una dintre care a fost eliberată de Universitatea Slavonă, al cărei rector a fost Babenco. Babenco şi-a comentat decizia ca fiind luată din „motive personale”, care, însă, nu l-au încurcat cu mai puţin de un an mai târziu să accepte din nou această funcţie.

Una din organizaţiile care a semnat declaraţia pro-vot uninominal - Asociaţia Lucrătorilor Instituţiilor de Învăţământ Slavone - este condusă de Oleg Babenco.

Mişcarea Obştească „Unitatea Spirituală Rusă” este condusă de fostul consilier municipal Piotr Donţov, care a ajuns, în 2011, în CMC pe listele PCRM, ca la scurt timp să părăsească fracţiunea şi să se declare consilier neafiliat. Ulterior a cochetat cu Partidul Socialiştilor, iar la alegerile parlamentare din 2014 apărea în spoturi electorale în care făcea agitaţie în favoarea PDM. Pe 9 mai 2017, a ieşit, alături de Vlad Plahotniuc şi Andrian Candu, pe scena din PMAN la concertul organizat de PDM. La începutul anului 2016, Donţov a fost desemnat în calitate de Şef al Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană a BRI. Se pare, însă, că legătura lui Donţov cu BRI este mai veche - fiica sa a fondat, în 2008, o companie împreună cu soţul Olgăi Goncearova, pe atunci şefă a BRI.

Deşi anterior, preşedintele Comunităţii Găgăuze, Nicolai Terzi, nu agrea trecerea la sistemul uninominal, la scurt timp acesta şi-a schimbat opinia: „Minorităţile naţionale – găgăuzii, bulgarii, ucrainenii – ce trăiesc dispersat nu vor putea fi înscrişi într-o circumscripţie şi vor rămâne cu interesele nereprezentate”. Acesta a militat pentru un sistem electoral mixt”, scria, la 31 martie, Moldnova.eu. Mai târziu, Comunitatea Găgăuzilor a semnat o declaraţie în favoarea uninominalului, iar acum a îmbrăţişat ideea votului mixt.

Armonie interetnică

Şi Uniunea Polonezilor din Republica Moldova a semnat mai întâi în favoarea votului uninominal, ca mai apoi să salute sistemul mixt.
La rândul său, Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova a susţinut PDM în campania electorală din anul 2014. Valentina Moraru, preşedinta Comunităţii Femeilor Ucrainene declara atunci că PDM susţine activ minorităţile naţionale şi promovează armonia interetnică şi valorile europene.

Directorul Centrului Naţional al Romilor, Nicolae Radiţa, a susţinut, în studiourile Publika TV, votul uninominal.

Congresul Azerilor din Moldova este condus de Vugar Novruzov, un cunoscut om de afaceri şi filantrop, patron al reţelei „Casa Curată”, care, în noiembrie 2016, a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de Nicolae Timofti, pe ultima sută de metri de mandat, cam în perioada în care fostul preşedinte îşi cerea scuze public de la controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

A.O. „Credinţă Patriei”este condusă de Ghenadii Cosovan, fost viceministru de Interne. La alegerile parlamentare anticipate din 2010, Cosovan a fost înaintat la funcţia de deputat pe listele Partidului Umanist din Moldova, în capul listei aflându-se Valeriu Pasat, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate şi consilier al cunoscutului magnat rus Anatoli Ciubais.


Ghenadii Cosovan, în studioul Publika TV

Membre ale CNP  - semnatare

Fundaţia Ecoul Cernobîlului este condusă de Natalia Hasan, membră a Consiliului Naţional pentru Participare (CNP) începând cu 12 aprilie 2017, fiind selectată în baza unui concurs organizat de Cancelaria de Stat. CNP are rolul de a consolida platforma de comunicare a Guvernului cu societatea civilă în procesul de elaborare, implementare şi actualizare a documentelor de planificare strategică. Primul parteneriat al Fundaţiei Ecoul Cernobîlului cu o instituţie de stat a fost stabilit în august 2014, fiind vorba de un ajutor venit din partea ÎS „Poşta Moldovei”.

Asociaţii incognito

„Gildia Antreprizătorilor Ruşi” nu figurează în nici un document. Probabil pentru că, în grabă, a fost scrisă cu greşeli, iar presa a preluat lista fără să verifice. În schimb, sunt câteva informaţii despre „Ghilda Întreprinzătorilor Ruşi”, care, acum câţiva ani era condusă de S. Beleacov. „Ghilda Întreprinzătorilor Ruşi” nu figurează în lista asociaţiilor obşteşti ale minorităţilor naţionale din Republica Moldova acreditate pe lângă Biroul Relaţii Interetnice.

Nici Asociaţia Tineretului Ucrainean din Moldova „Zladoga”, Organizaţia obştească „Diaspora Georgiană” şi Asociaţia Fondul Scrisului şi Culturii Slavone din R. Moldova nu se regăseşte în lista asociaţiilor obşteşti ale minorităţilor naţionale din Republica Moldova acreditate pe lângă Biroul Relaţii Interetnice. Nu este clar dacă şi în acest caz, cei care au transmis lista jurnaliştilor au greşit denumirea organizaţiilor sau acestea pur şi simplu nu există.

Report.md