Potrivit Ministerului Apărării care a elaborat proiectul, acesta oferă un cadru legal ce reglementează acest domeniu, în condiţiile în care în prezent regimul armamentului şi muniţiilor convenţionale, precum şi condiţiile şi limitele aplicării acestora nu sunt prevăzute în toate actele legislative.

De cealaltă parte, deputaţii din fracţiunea PLDM susţin că unele prevederi din acest proiect pun pe seama Armatei Naţionale asigurarea ordinii publice, în condiţiile în care această atribuţie revine altor instituţii de stat.

„Prin acest proiect puneţi în seama militarilor Armatei Naţionale asigurarea ordinii publice, adică implicarea lor în timpul tulburărilor şi încălcărilor publice. Mi se creează impresia că va veni BTR-ul în Piaţa Marii Adunări Naţionale ca să curme o demonstraţie a populaţiei. Deci după această lege, când vor ieşi profesorii la demonstraţie, puteţi să aduceţi BTR-urile în piaţă”, a declarat preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Aceste prevederi ţin de contextul de activitate a Armatei, de acele unităţi militare, centre de instruire, etc. unde în preajmă se desfăşoară tulburări care pot să afecteze activitatea instalaţiei militare”, a explicat Secretarul de Stat al Ministerului Apărării, Aurel Fondos.Explicaţiile responsabililor de la Ministerul Apărării nu i-a mulţumit însă pe legislatorii PLDM care susţin că acest proiect de lege lasă loc de abuzuri.

„Forţele armate sunt subordonate exclusiv poporului. Este necesar un pachet de legi care să reglementeze clar folosirea armatei pentru apărarea democraţiei constituţionale. Când vorbim despre utilizarea armamentului atât de vag, riscăm să avem o situaţie cu urmări extrem de grave. Apare întrebarea: guvernarea de ce se mai pregăteşte? Nu trebuie să apară aceste suspiciuni. Nu putem vota acest proiect, doar dacă se vine cu schimbări majore în lectura a doua”, a menţionat şi liberal-democratul Iurie Ţap.

Proiectul de lege a fost însă aprobat în prima lectură, urmând să fie votat şi în lectura a doua.