Declaraţiile au fost făcute de experţii invitaţi aseară în cadrul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

„Nu aşa se planifică un asasinat. Totul face parte din războiul hibrid, cel virtual care ni se arată la televizor. Războiul real este cu totul în altă parte şi îl vom vedea la următoarele alegeri. Esenţa politică a lui Plahotniuc era să vândă americanilor şi europenilor istoria cu tancurile ruseşti care au ajuns la Coloniţa. Situaţia un pic a deraiat de la acest plan. S-a pomenit că relaţia cu ruşii s-a schimbat dramatic. Este nevoit să joace o singură carte, cu occidentul, şi să devină „editorialist”. Trebuie să aşteptăm când Trump va vedea aceste editoriale”, a comentat analistul politic Victor Ciobanu.

„S-au întâmplat prea multe lucruri ca să credem în ceea ce ne spune Cavcaliuc şi brigada lui. Dacă aceşti indivizi reţinuţi au fost monitorizaţi din decembrie, trebuiau să aştepte să vadă ce urmează să facă, mai ales că „ţinta” nu e acolo şi nu e nici un fel de pericol.  Am vorbit cu profesionişti din domeniu, cu generali, colonei, sergenţi, toată lumea spun că este un scenariu sută la sută. Cunoaştem foarte bine prietenia dintre Plahotniuc şi Poroşenko”, a menţionat jurnalistul Vasile Năstase.

De cealaltă parte, analistul politic Cornel Ciurea consideră că de fapt tentativa de asasinare a lui Plahotniuc poate fi reală.

„Negaţi că Plahotniuc poate să fie ţinta unor tentative de acest gen? Eu nu văd o campanie foarte mare de victimizare. PD a spus că aşteaptă rezultatul anchetei. Nu am văzut un exhibiţionism în public din partea acestor politicieni, din contra la Consiliul politic, pe care de fapt nu l-am auzit, dar la care am auzit că nu s-a prea discutat despre această temă”, a menţionat Cornel Ciurea.

„Cred că ar trebui să le dăm jumătate de an. O parte din cei reţinuţi sunt membri ai grupărilor criminale care au terorizat RM, au omorât şi au terorizat mai multe persoane”, a spus şi fostul viceministrul de Interne, Ghenadie Cosovan.
 
„Poate să fie Plahotniuc ţinta unor tentative de asasinat, dar nu în cazul acesta. Problema este de ce îi trebuie lui Plahotniuc acest lucru.  Zilele trecute, Andrei Năstase a spus foarte clar: Plahotniuc se victimizează pentru că vrea suportul europenilor şi cel al SUA. Şi a doua zi, exact acelaşi lucru l-a spus Plahotniuc în editorialul său. RM are nevoie de suportul SUA şi cel al UE pentru a ieşi din această captivitate şi a nu se mai organiza asemenea campanii de circ”, a menţionat Vasile Năstase.

Precizăm că acum trei zile, preşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, declara că presupusul atentat la viaţa oligarhului Vladimir Plahotniuc face parte dintr-o campanie de victimizare a acestuia în faţa cancelariilor occidentale, cu scopul de a obţine din partea UE şi SUA rezoluţii de susţinere a şefului PD.

„Din informaţiile de care dispunem, cunoaştem că emisari ai lui Plahotniuc şi companii de lobby plătite gras din banii furaţi de la cetăţenii ţării noastre încearcă să convingă diverse cancelarii şi politicieni occidentali că „proeuropeanul” Plahotniuc ar fi ţinta unor persecuţii şi atentate organizate la Moscova. Prin scrisoarea premierului Filip adresată la 16 august, 2016, Washingtonului, nota lui Candu şi Filip din 09 martie, 2017, adresată Moscovei, şi pretinsul atentat din 7 aprilie, 2017, oligarhul Plahotniuc încearcă să obţină rezoluţii de susţinere a sa de la Bruxelles şi Washington, manipulând mediile diplomatice şi cancelariile vestice”, scria liderul PPDA.

Declaraţiile au prins contur chiar a doua zi, când în presa din SUA a răsărit un nou editorial semnat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Acesta nu doar că se laudă că el şi partidul său luptă cu corupţia, cu preşedintele pro-rus şi cu diverse provocări, dar chiar cere deschis sprijin. Mai mult, deşi nu mai există loc de dubii că anume Plahotniuc l-a făcut pe Igor Dodon preşedinte, Plahotniuc vorbeşte în termeni îngrijorători despre orientarea geopolitică a şefului statului şi imediat are grijă să dea asigurări că el şi nimeni altul va ţine situaţia sub control.