Unii deputaţi ai guvernării au spus că nu cunosc prea multe despre acest gard, iar alţii susţin această iniţiativă. 

PD-ista Valentina Stratan, de exemplu, afirmă că este „gospodăreşte” să fie gard. „Ştiţi, am fost în multe ţări şi este gospodăreşte să fie gard. În general, aşa cum este tradiţia în Republica Moldova - a avea gard în jurul gospodăriei. Asta nu înseamnă că este ceva închis. Duceţi-vă în multe ţări. Ultima ce pot să vă spun, Armenia şi alte ţări. Nu cred că asta este cel mai rău lucru pentru Parlament sau pentru instituţia supremă statul”, a spus Stratan.

Şi preşedintele grupului PPEM, Valeriu Ghileţchi, crede că e binevenit proiectul, dar deja din alte motive - pentru siguranţa deputaţilor.

„E o decizie care a fost luată anterior, ea nu a fost luată astăzi. Sunt mai multe Parlamente care au gard, sunt Guverne care au gard, deoarece trăim în vremuri mai turbulente şi atunci e nevoie totuşi să asiguri o securitate pentru instituţiile statului”, a spus Ghileţchi.

Alţi deputaţi PD nu au vrut în ruptul capului să-şi spună părerea. Anghel Agache a fugit să dea vreun comentariu, spunând că nu ştie nimic. Valentina Buliga a declarat că „nu este constructor” ca să comenteze. Nici Igor Vremea nu a vrut să-şi dea cu părerea.

De cealaltă parte, opoziţia este împotriva ridicării unui gard în jurul Parlamentului. 

„Cu părere de rău, nu cunoaştem nimic, dar se cuvine să cunoaştem în calitatea noastră de deputaţi fiindcă sunt bani publici, să îngrădeşti o instituţie precum este Parlamentul cu un zid cred că ieşit din comun. Eu nu ştiu, probabil dumnealor le este frică de ceva. Dar dacă le e frică de ceva, să-şi facă semnul crucii, dar nu să îngrădească clădirea Parlamentului”, susţine deputata PLDM Maria Ciobanu.

Şi deputatul PL Valerian Bejan a declarat că este categoric împotrivă. „De cine trebuie să se îngrădească parlamentarii? De poporul care i-a ales? Eu nu văd necesitatea acestui gard, cu atât mai mult că el costă nu puţin. Aceşti bani ar putea fi folosiţi mult mai util”, a spus liberalul.

La rândul său, deputatul PLDM Iurie Ţap afirmă: „Se teme cineva de ceva? De ce se înalţă un gard? Dacă ne referim la acele evenimente care au avut loc, putem conchide că da. Când am avut o deplasare în calitate de primar în Statele Unite şi am văzut mai multe experienţe în acest sens, cred că nu era cazul cu atât mai mult, în contextul de astăzi. Instituţiile publice trebuie să fie deschise”.

De cealaltă parte, socialistul Grigore Novac spune că „sunt lucruri mult mai importante decât gardul în jurul Parlamentului, dar, totodată, având în vedere legea cu privire la obiectivele strategice, este o practică şi a altor state”.

Deputatul PL Roman Boţan a declarat, sarcastic, că acest gard va fi „un simbol al democraţiei din ce în ce mai avansate din Republica Moldova.” „Consider că este totalmente inoportun în condiţiile în care există multe alte probleme care necesită rezolvate”, crede Boţan.

„Eu am venit cândva cu o metaforă: posibil să-l ridice până la etajul cinci, unde se află fracţiunea Partidului Democrat. Am mai vizitat şi alte Parlamente şi nu prea am văzut garduri împrejurul Parlamentului. Nu cred că aleşii poporului trebuie să se teamă de popor”, crede şi deputatul PLDM Tudor Deliu.

Într-un răspuns la o solicitare făcută anterior de Jurnal TV, Ministerul Economiei şi Infrastructurii a evitat să spună cât costă construcţia gardului de la Parlament, precizând doar că lucrările sunt efectuate de compania Glorinal, care a fost aleasă printr-o licitaţie organizată acum un an. Contractul prevede lucrări de amenajare interioară a edificiului Parlamentului, dar şi a teritoriului adiacent. Clădirea va fi înconjurată şi de un gard, care va împrejmui sediul în perimetrul străzilor Sfatul Ţării, Anatol Corobceanu şi Maria Cebotari. Potrivit portalului Newsmaker.md, gardul va avea peste 2 metri înălţime, 240 de metri lungime şi va costa 5 milioane de lei.

Acum un an, presa scria că deputaţii şi-au făcut un cadou de sute de milioane de lei. Astfel, Ministerul Construcţiilor de atunci a semnat un contract de peste 118 milioane de lei. Întrebate cum explică alocarea acestor resurse financiare în plină criză economică, autorităţile au replicat că acestea sunt ultimele lucrări din proiectul de modernizare a clădirii legislativului şi nu puteau fi lăsate baltă.