Recomandarea de a-l transporta în regim de urgenţă şi anume printr-o cursă charter aparţine autorităţilor ucrainene, care au şi pus la dispoziţie un avion. Totuşi, cheltuielile vor fi puse pe umerii contribuabililor din Republica Moldova.

Deocamdată nu se cunoaşte cât costă o asemenea „extrădare VIP”, însă potrivit reprezentanţilor MAI, în asemenea cazuri trebuie respectate condiţiile de securitate maximă.

Precizăm că anterior primarul de Bălţi a declarat că oligarhul Plahotniuc a achitat autorităţilor din Ucriana 15 milioane de dolari pentru extrădarea în regim de urgenţă a lui Platon.

„Până la şedinţa de judecată a Curţii de Apel de la Kiev, Platon a fost adus cu o cursă charter în Moldova, un fel de extrădare VIP. Este ştiut că Poroşenko este prieten cu Plahotniuc, ei sunt amici în urma mai multor afaceri, inclusiv cea cu casa de comerţ Gemeni. Prima tranşă de circa 15 milioane de dolari a fost trimisă de Plahotniuc în Ucraina pentru extrădarea lui Platon. Credeţi că aceşti bani au fost agonisiţi din muncă cinstită?”, a mărturisit Usatîi în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC21.

Reprezentanţii Procuraturii Generale spun că Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt care a prejudiciat Banca de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Procurorii mai spun că banii obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite au fost transferaţi pe conturile mai multor companii offshore pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.