„Dragă Maia, ştiu că ai decis de mai demult timp să mergi de una singură în alegeri... Ştiu, consideri că vei trece la pas în turul doi, iar de acolo rămâne doar o jumătate de pas până la râvnitul fotoliu. Căci aşa spun sondajele domnului Plahotniuc, iar el este om de cuvânt, i-a promis doamnei Nuland că Moldova va rămâne fără de comunişti şi va avea un preşedinte pro-occidental, ales de tot „poporul”. Cine, dacă nu domnia voastră, se încadrează perfect în acest profil de american dream?! Deşi tot cunosc că mă consideri un tip cu un trecut dubios de la care miroase a Panama Papers, îmi permit să-ţi dau un sfat public: contezi, dacă faci alianţă cu Andrei Năstase. Separat, moldovenii vor uita de voi până la Anul Nou”, spune Ion Sturza.

„Te răţoieşti cu Iurie Leancă, te plângi pe proceduri, faci apel la „structuri”, în timp ce inamicii adevăraţi, Igor Dodon şi Marian Lupu, „dau cărbuni”. Înţeleg că poporul nu-i as, banul e ochiul dracului, iar inocenţa e o marcă de vândut. Dar politica este o ocupaţie nasoală, des lipsită de scrupule şi deloc romantică. Aşa e de la Roma, două profesii sunt veşnice: politica şi prostituţia”, mai scrie Ion Sturza.

Totodată, fostul premier spune că „nu poţi face politică din frustrare”, fără echipă şi resurse. „Dacă vrei să schimbi cursul istoriei, succese! Dar mă tem că balonul de cristal va fi spart la prima adiere de vânt din partea holdingului. Ai nevoie de umbrelă şi această umbrelă poate să ţi-o ofere Andrei Năstase şi alţi bărbaţi şi femei curajoşi. Nu poţi face politică din frustrare, din supărare, fără de echipă şi activişti mulţi. Fără resurse şi idei noi. Ai preluat un fenomen, „Maia Sandu”, care nu-ţi aparţine. Aşa cum şi Năstase a preluat fenomenul protestatar. Aveţi ambii o responsabilitate enormă, să nu o daţi de gard. Ştiu că vă aşteaptă, în caz de... Washingtonul şi Frankfurtul. Dar nu cred ca aveţi dreptul la rateu. Nu e o miză personală, este a noastră, a tuturor”, susţine Sturza.

Mai mult, fostul premier afirmă că liderul Platformei DA ar fi gata să cedeze şi că pentru Năstase este important nu fotoliul de preşedinte, ci şansa de a învinge regimul. „Mai ştiu că Andrei este gata să cedeze. Oricât ar fi de straniu, pentru el este important să spargă sistemul, nu e postul în sine. Dar nu o va face prin umilinţă. Nu o va face nici echipa lui, la sigur”, a mai declarat Sturza.

„Lăsaţi chestia cu sondajele şi alte prostioare. Uniţi-vă acum! Sau separaţi-vă… Anticipez o campanie extrem de dură, un meci între categoria muscă cu cea grea. Toţi au de încasat şi de dat. Vom vedea cine va rezista. Eu unul promit să-mi limitez la maximum comentariile, ca meciul să fie pe bune. Poate prin knockdown ne vom elibera de iluzii. Sau să o lăsăm baltă. Toţi ştim că aceste alegeri sunt cusute cu aţă albă, puţin constituţionale, manipulate şi fraudate din start. Ce legitimitate va avea acel preşedinte „ales” de popor?", conchide Ion Sturza.

Fostul premier a mai scris că Forumul Civic, care urma să aibă loc mâine, a fost anulat după ce Maia Sandu a refuzat să vină.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.