Fundaţia Soros a recunoscut indirect autenticitatea documentelor publicate de Dcleaks.com, depunând o plângere la FBI în care reclamă spargerea serverelor sale din SUA. Dcleaks.com a publicat recent scrisorile comandantului trupelor americane din Europa, generalul Breedlove, dar şi documentele interne ale Partidului Democrat din Statele Unite, scrie moldnova.eu.

În urma solicitării lui Leancă către GS (George Soros), OSF (Open Society Foundation) a asigurat finanţarea pentru angajarea a trei consilieri între iunie 2013 – iulie 2014. (Memorandum din 3 iulie 2014)

 

Un memorandum din 3 iulie 2014 al Fundaţiei Soros arată că trei dintre consilierii premierului Iurie Leancă au fost plătiţi din banii miliardarului George Soros în perioada iulie 2013 – iunie 2014. Înţelegerea a fost realizată la cererea expresă a lui Iurie Leancă către George Soros. În vara anului 2014 se prevedea că Leancă va mai rămâne premier până cel târziu în ianuarie 2015 şi era solicitată prelungirea programului de finanţare a consilierilor premierului până la acea dată. În memorandumul citat se arată că Iurie Leancă era dependent de aceşti consilieri şi erau subliniate realizările guvernului său în domeniul apropierii de Uniunea Europeană, mai scrie moldnova.eu.

4.200 de dolari, salariu lunar la Chişinău

Astfel, în vara anului 2014, Iurie Leancă a cerut Fundaţiei Soros suma de 141.750 dolari pentru achitarea salariilor a patru consilieri: Vladislav Kulminski, consilier pentru afaceri interne şi Transnistria, Valeriu Prohniţchi, consilier pentru probleme economice, Eugen Sturza, şeful de cabinet al premierului – aceştia fiind plătiţi din banii lui George Soros începând cu anul 2013, pe lângă ei fiind inclusă în listă şi Liliana Viţu, consilier pentru comunicare. Suma achitată de George Soros pentru fiecare din consilierii lui Iurie Leancă urma să fie de 4.200 dolari lunar, cca 70.000 de lei moldoveneşti la cursul valutar din acea perioadă, cheltuielile fiind defalcate lunar pe o perioadă de 8 luni.

Leancă a adresat o cerere de menţinere a sprijinului OSF pentru consilierii săi în perioada rămasă a guvernării sale (iulie 2014 – februarie 2015). (Memorandum din 3 iulie 2014)

Problema virării banilor

Memorandumul Fundaţiei Soros arată că datorită constrângerilor legale din Republica Moldova nu puteau fi făcute plăţi directe către consilierii premierului. Cei patru consilieri urmau să fie recompensaţi prin intermediul unei organizaţii germane, Institut für Europäische Politik, unde urmau să contribuie la redactarea unui studiu despre Transnistria care să justifice achitarea acestor onorarii, institutul urmând să primească suma de 6.750 dolari pentru intermediere. Fundaţia Soros Moldova a susţinut menţinerea consilierilor în echipa lui Iurie Leancă, însă a refuzat să se implice în aranjarea plăţilor către aceştia.

Plătiţi din două surse

Declaraţiile de avere ale consilierilor fostului premier Iurie Leancă atestă faptul că a fost pus în practică aranjamentul menţionat în memorandumul Fundaţiei Soros, dar şi că aceştia au fost salarizaţi din bugetul Republicii Moldova în calitate de angajaţi guvernamentali. Astfel, Eugen Sturza declară că în anul 2014 a primit salariul de şef al cabinetului premierului în valoare de 159.714 lei, dar şi un onorariu de 443.130 lei de la Institut für Europäische Politik pentru realizarea cercetării „Moldova Strategic Conflict Research”. Valeriu Prohniţchi a primit de la Guvernul Republicii Moldova un salariu de 125.581 lei în anul 2014, iar de la Institut für Europäische Politik suma de 31.852 dolari SUA. Liliana Viţu a încasat ca purtătoare de cuvânt a premierului Iurie Leancă un salariu de 144.665 lei, iar de la Institut für Europäische Politik doar 207.338 lei, mai puţin decât colegii săi, ceea ce indică o modificare faţă de prevederile memorandumului Fundaţiei Soros din vara anului 2014. Pentru Vladislav Kulminski, în prezent angajat al Băncii Mondiale, nu am putut identifica o declaraţie de venit pe site-ul CNI.

Leancă nu comentează

Ex-premierul Iurie Leancă nu a răspuns la telefon pentru a comenta informaţiile din documentul care aparţine Fundaţiei Soros, deşi i s-a explicat prin intermediul unui mesaj despre ce va fi întrebat. Ulterior, Leancă a scris că va fi disponibil într-o oră pentru a discuta, însă nu a răspuns, din nou, apelurilor telefonice.

Referitor la documentul Fundaţiei Soros, ex-consilierul premierului Leancă Valeriu Prohniţchi a recunoscut că a primit banii respectivi după ce a obţinut o bursă din partea instituţiei respective pentru a realiza o cercetare despre Transnistria. „Totul este perfect legal din câte ştiu eu. Am achitat impozite pentru aceste venituri”, a precizat Valeriu Prohniţchi. La rândul său, Liliana Viţu a afirmat că banii obţinuţi de la Fundaţia Soros au reprezentat onorariile acordate pentru realizarea unui studiu despre care este menţionat în document şi nu au fost utilizaţi pentru plata salariilor.

Cine este Dcleaks.com?

Pagina Dcleaks.com a fost înregistrată în luna aprilie a acestui an, iar în luna iunie a început să publice documente confidenţiale furate din serverele mai multor entităţi politice şi militare americane. Dcleaks.com a publicat pe 13 august peste 2.700 de documente ale Fundaţiei Soros care reflectă activitatea acestei structuri în întreaga lume, câteva zeci de documente referindu-se şi la Republica Moldova. Conform unei analize de securitate informatică, în spatele accesării documentelor Fundaţiei Soros se află hackeri din Federaţia Rusă.