Declaraţiile au fost făcute la Washington, acolo unde Mihail Gofman descrie schema fraudei de proporţii în cadrul unei conferinţe de presă. Mihail Gofman a confirmat faptul că Serghei Iaralov, controversat om de afaceri din anturajul lui Plahotniuc, a fost coordonatorul jafului. Fostul angajat al CNA a adăugat că „jaful secolului” trebuie să devină ţinta unei anchete internaţionale.

„În 2012, în lunile februarie, martie şi aprilie, mai multe clanuri au luptat pentru a deţine controlul asupra principalei bănci sistemice din Republica Moldova, Banca de Economii. Jaful secolului a demarat în aprilie 2012. A avut în trei etape, ultima a durat până în noiembrie 2014. Asta nu înseamnă că s-a încheiat, această schemă continuă să fie în vigoare. Trebuie să facem distincţie între beneficiarii efectivi şi cei intermediari, toată schema a funcţionat ca un mecanism până în mici detalii. În jaful miliardului, principalul beneficiar este Vladimir Plahotniuc, reprezentantul principal al elitei politice. Al doilea este Vladimir Filat, care a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru furtul miliardului din rezervele BNM, dar nu pentru jaful propriu-zis. (...) Deja nu este secret că coordonatorul jafului a fost Serghei Iaralov, care este şi cetăţean al SUA. Este membru al Consiliului politic al unuia dintre partide şi om apropiat lui Plahotniuc”, a declarat Mihail Gofman.

„Deocamdată nimeni nu se ocupă de acest jaf, deşi eu am explicat cum acest jaf trebuie investigat. Deocamdată acestea sunt doar frânturi din tabloul general. Această bancă mereu a fost atrăgătoare pentru elita politică care îşi rezolva anumite chestiuni financiare. Ca urmare a acestor reglări de conturi între clanurile politice, gruparea Filat-Shor a câştigat. Asta nu înseamnă că ceilalţi au ieşit din această schemă. S-au retras doar un pic, dar ei de asemenea participau la ciopârţirea sistemului bancar, dar de pe plan secund”, a adăugat Gofman.

Fostul angajat al CNA a menţionat că după dezvăluirile pe care le-a făcut a fost ameninţat. De asemenea, i-a fost ameninţată familia. „Sunt ameninţat, familia mea este ameninţată. Familia mea a rămas captivă în Moldova”, a declarat Mihail Gofman.