Europarlamentarul Cristian Preda spune că nu a auzit până acum despre noua funcţie pe care ar avea-o Plahotniuc în coaliţia de guvernare şi aşteaptă o poziţie oficială de la autorităţile americane despre vizita oligarhului în Statele Unite. „E pentru prima dată când văd că un membru al delegaţiei este mai important decât preşedintele delegaţiei. Ceva necurat e la mijloc. Nu am încredere în interpretările pe care le livrează Plahotniuc, el însuşi, pentru că nu mi se pare că e un om de încredere. Nu vreau să discut despre scopurile celor în care nu am încredere. Am spus de mai multe ori că Plahotniuc este un oligarh care face un imens rău Moldovei. Aştept o poziţie din partea americană până atunci, gura lumii e slobodă”, a declarat europarlamentarul român Cristian Preda.

În opinia analiştilor politici, Plahotniuc întreprinde această vizită în Statele Unite pentru a-şi lustrui imaginea.

„Ceea ce se întâmplă acum este o acţiune de PR, participarea la astfel de conferinţe este cu participation fee, puteţi să îl întrebaţi cât a costat taxa de participare, dacă a fost sau dacă nu a fost, ce a discutat, este alaiul pe lângă el persoana principală sau invers, el este luat în alai”, a declarat analistul politic Igor Boţan.

„Nu a existat nicio informaţie oficială nici pe site-ul guvernului şi nici a parlamentului privind statutul acestui grup de cetăţeni ai Republicii Moldova care iată că se spune că sunt într-o vizită acolo. Ce fel de vizită este clar. Domnul Boţan a spus foarte clar: Participarea la această conferinţă este cu taxă şi taxa este destul de pipărată. Am primit şi eu cândva nişte invitaţii de la organizaţii care numeau cetăţeanul Glob, cetăţeanul lumii. Dar ca să fii numit cetăţeanul respectiv trebuia să plăteşti mult”, a menţionat analistul politic Arcadie Barbăroşie.

Într-un editorial pentru Radio Europa Liberă, publicistul Vitalie Ciobanu notează că actuala putere s-a pricopsit cu un „coordonator executiv al coaliţiei de guvernare”. „Partidul Democrat a publicat pe site-ul său o informaţie triumfalistă despre vizita lui Plahotniuc în Statele Unite, unde ar fi fost primit de importante personalităţi politice. Triumful a durat doar câteva ore, pentru că s-a aflat că magnatul de la Chişinău a făcut parte dintr-o delegaţie condusă de Ministrul Economiei Octavian Calmâc (o delegaţie cu statut incert) şi a profitat de ocazia să-şi facă o poză, împreună cu colegii de delegaţie, alături de Victoria Nuland”, notează jurnalistul.

„În contextul acestei telenovele transoceanice, orchestrate de PD, a venit şi informaţia furnizată de liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, care a publicat copia paşaportului rusesc al lui Vlad Plahotniuc. Se încearcă astfel să se facă lumină în presă şi prin intermediul reţelelor de socializare asupra multiplelor identităţi ale primului oligarh al ţării. Mă întreb dacă acest personaj proteic ne-ar mai putea surprinde cu ceva, pe noi şi pe aliaţii noştri occidental”, mai scrie Vitalie Ciobanu.

Menţionăm că prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, care nu deţine nicio funcţie în stat, se află de marţi într-o vizită în Statele Unite. Serviciul de presă al PD a anunţat că oligarhul a plecat în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare, funcţie ce nu a mai existat până acum. De partea cealaltă, Ambasada Statelor Unite la Chişinău a afirmat că Plahotniuc este membru ale unei delegaţii conduse de vicepremierul Octavian Calmîc.

Ofiţerul de presă al PD şi Vladimir Plahotniuc nu au răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.