„Vorbim despre o corupţie sistemică, o corupţie ce a afectat verticala puterii. Lupta cu acest fenomen nu trebuie tărăgănată. Cuiva i se pare că e o joacă internă, „noi aici ne jucăm, ştim regulile jocului” şi aşa mai departe. Ascultaţi: corupţia a distrus Ucraina, ţară care e de 15 ori mai mare decât Republica Moldova. A fost distrusă în aşa măsură, încât acum trebuie să fie adunată din cioburi mentalitatea, identitatea ucrainenilor. E un pericol naţional imens. Dar, probabil, în viaţă, în politică există ultima şansă. Cred că şi Republica Moldova are acum o ultimă şansă. Analizăm serios acest lucru”, a declarat oficialul european.

Întrebat la ce se referă când vorbeşte despre seriozitatea Uniunii Europene, Petras Austrevicius a răspuns: „De exemplu, ajutorul financiar din partea Uniunii Europene lipseşte pentru că nu există acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Acordul cu Fondul Monetar Internaţional lipseşte pentru că nu sunt rezultate în implementarea reformelor şi în înlăturarea problemelor din sectorul bancar. Şi trebuie să spun că, probabil, nici nu va fi acest ajutor, fiindcă toţi s-au săturat. Noi dorim să vedem rezultate concrete. Nu suntem supăraţi pe Republica Moldova, dar vrem ca guvernanţii de la Chişinău să înţeleagă că despre ei vorbim, nu vorbim de Zimbabwe”.

Totodată, Austrevicius spune că dacă ar conduce Moldova şi ar fi cotat doar cu 10-15 la sută încredere din partea cetăţenilor, atunci primul lucru pe care l-ar face ar fi să „îngenuncheze în faţa oamenilor, să-şi ceară iertare şi încă o şansă pentru a demonstra că se poate lucra altfel”. 

„Dacă aş fi iertat şi mi s-ar acorda încredere, aş înţelege că aceasta e ultima şansă. Pentru că este imposibil să îngenunchezi de două ori, la fel cum e imposibil să te uiţi în ochii cetăţenilor de două ori, fiindcă este o limită şi la încredere, şi în ceea ce priveşte promisiunile pe care politicienii le pot face”, a punctat europarlamentarul.

Menţionăm că eurodeputatul Petras Austrevicius s-a aflat în această săptămână la Chişinău, unde a participat la cea de-a doua reuniune a Comitetului parlamentar de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova.