Este vorba despre un proiect de abrogare a Legii privind asigurarea egalităţii, adoptată în 2012. „Nu voi supune votului acest proiect de lege pentru că nu este în procedură. Aveţi tot dreptul să plecaţi”, a declarat preşedintele Parlamentului.

„În această zi, majoritatea parlamentară, în frunte cu preşedintele Parlamentului, nu a acceptat o propunere legală susţinută de peste 97 la sută cetăţenii Republicii Moldova de a abroga legea cu privire la egalitatea în şanse care distruge biserica şi religia în Republica Moldova. Noi cerem, consecvent pe parcursul ultimilor ani, ca această lege, care permite înregistrarea homosexualilor în Republica Moldova, să fie anulată”, a declarat Dodon.

„Vedem încă o dată că cei care au votat această lege în 2012, mulţi dintre ei sunt în sală, refuză, cel puţin, să o includă pe ordinea de zi. Nici nu au dorit să o pună la vot. Noi suntem categoric împotriva acestor valori care ne distrug valorile naţionale. Noi vom lupta în continuare şi vom obţine în acest Parlament abrogarea acestei legi ruşinoase. Urmaşii lui Iuda au rămas în sală, marea majoritate”, a adăugat Dodon.

De cealaltă parte, deputaţii din majoritatea parlamentară susţin că de fapt liderul PSRM a venit cu o iniţiativă „păcătoasă”.

„Este o propunere mincinoasă şi păcătoasă, care se foloseşte de sărbătorile de Paşti. Anularea acestei legi nu ar atinge nimic din lucrurile la care se referă toată lumea, la cei puţini care sunt mai speciali”, a spus liderul PD, Marian Lupu.

Amintim că pe 25 mai, legea cu privire la asigurarea egalităţii a fost votată în Parlament cu 53 de voturi pro. În acea zi, legea a fost aprobată în ambele lecturi. Şi atunci deputaţii socialişti s-au arătat împotriva acestei legi, iar liberalii, care erau împotrivă, au fost convinşi pe ultima sută de metri.

Legea privind egalitatea de şanse a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2013.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.