Totodată, Streleţ a anunţat că în cadrul întâlnirii a fost adoptată o declaraţie prin care a fost apreciat situaţia din politică. „Am evaluat şi perspectivele de obstrucţionare a primăriilor conduse de liberal-democraţi, în special în ceea ce ţine de repartizarea banilor publici. Am adoptat o declaraţie în care am confirmat unitatea şi solidaritatea membrilor partidului, mai ales că aleşii locali rămân a fi ţinta unor atacuri şi a unor tentative de a-i corupe şi a-i determina să părăsească partidul. Dar absoluta majoritate a primarilor aleşi rămân în rândurile partidului”, a declarat Streleţ.

 „Noi am convocat această întrunire cu colegii noştri primari şi consilieri, deoarece ei sunt categoria cea mai reprezentativă a întregului partid. Ne-am întrunit ca să aflăm opiniile lor - cum văd ei procesele care au loc la nivel central, cum califică ei modalitatea de învestire a acestui guvern şi inaugurarea acestuia la miez de noapte. Am avut o discuţie bună, am făcut o trecere în revistă a evoluţiilor, urmare cărora PLDM a considerat că nu se poate asocia cu actuala majoritate, având în vedere modul cum a fost creată şi că este o majoritate nereprezentativă, ilegitimă, antipopulară”, a adăugat acesta. 

Valeriu Streleţ a menţionat că la întrevedere au participat 230 de primari şi consilieri PLDM. 

Vă prezentăm mai jos textul integral al Declaraţiei: 

Noi, primarii şi consilierii raionali aleşi din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, conştientizând gravitatea şi complexitatea proceselor politice şi social-economice prin care trece Republica Moldova, declarăm următoarele:
 
Dezaprobăm şi condamnăm modalitatea prin care a fost constituită majoritatea parlamentară şi votat guvernul condus de Pavel Filip. Lipsa transparenţei, încălcarea procedurilor, exercitarea presiunilor, încurajarea traseismului politic - toate acestea au afectat şi mai mult credibilitatea şi legitimitatea puterii în Republica Moldova. Aplicarea acestor practici obscure demonstrează că actuala majoritate nu are dreptul să se numească pro-europeană. 
 
Constatăm că, în actualele condiţii de dezamăgire totală a populaţiei, dar şi de compromitere a instituţiilor statului, protestele paşnice ale cetăţenilor sunt pe deplin justificate, acestea fiind ultima pârghie de influenţă asupra guvernării care a pierdut legătura cu realitatea. În acelaşi timp, îndemnăm cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi vigilenţă, pentru a nu admite deturnarea protestelor în interesele partidelor care optează pentru denunţarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Constatăm că îndelungata şi profunda criză politică a fost provocată deliberat de PDM prin demisia, la 29 octombrie 2015, a unui guvern funcţional şi pro-european, în scopul stabilirii controlului total al puterii în stat de către un singur partid şi o singură persoană. Actualele evoluţii demonstrează doar aprofundarea crizei politice, şi nu soluţionarea acesteia. 

Condamnăm presiunile asupra colegilor noştri – aleşi locali şi funcţionari publici, constatând cu îngrijorare declanşarea împotriva lor a unei campanii de intimidare. Au devenit uzuale practicile când, pentru a impune semnarea unor declaraţii de părăsire a partidului, sunt folosite instituţiile statului, iar aleşii locali şi funcţionarii PLDM sunt ameninţaţi cu dosare penale sau cu avertizări de nealocare a resurselor financiare pentru localităţile conduse de liberal-democraţi. Astfel, această campanie nu este doar o acţiune de şantaj asupra aleşilor locali, dar, mai ales, a cetăţenilor din comunităţile noastre. Protestăm şi sensibilizăm partenerii Republicii Moldova despre aceste acţiuni. Nu vom permite ca şantajul şi coruperea politică să devină instrumente de gestionare a treburilor publice.

Vom monitoriza şi vom sensibiliza opinia publică şi partenerii de dezvoltare asupra cazurilor de alocare discriminatorie şi selectivă, conform principiilor de apartenenţă politică, a resurselor bugetare din fondurile de dezvoltare gestionate de guvern.

În acest context, considerăm că decizia Consiliului Politic Naţional al PLDM de a trece în opoziţie este una corectă, or, noi, liberal-democraţii, nu putem face parte dintr-o guvernare nereprezentativă, ilegitimă şi incapabilă de a servi interesul cetăţeanului.

Ne solidarizăm fără rezerve cu această decizie şi ne declarăm determinarea de a nu admite capturarea definitivă a statului de către figuranţi politici obscuri cu apucături totalitare. Scopul nostru este demiterea clicii politice antipopulare şi instituirea unei guvernări autentic democratice, cu un larg suport popular, axată în exclusivitate pe interesele cetăţenilor şi pe viitorul european al ţării noastre.

Îndemnăm deputaţii din fracţiunea parlamentară a PLDM şi conducerea partidului să întreprindă toate demersurile şi acţiunile ce se impun pentru a oferi cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct Preşedintele Republicii Moldova.