„Tot pentru băiatul nostru?”, întreabă, în limba rusă, un bătrân pe o femeie care încerca să-şi facă loc mai în faţă. Femeia dă afirmativ din cap, murmurând un răspuns, tot în limba rusă, cu accent ucrainean: „Nu avem din ce alege”.

Cineva i-a adus la votare

„Au venit organizat din oraşul Dubăsari. Ei sunt orăşeni, dar la aceste alegeri votează la primărie. La alegerile din 2014, miliţia stătea aici şi verifica toate maşinile care plecau spre Cocieri, împiedicându-i pe oameni să voteze. Acum însă au nevoie de voturi multe, de aceea oameni sunt aduşi cu hurta”, afirmă doamnă Elena, o alegătoare din satul Cocieri.

În spatele căminului cultural, care găzduieşte o altă secţie de votare, se află un alt autocar, înmatriculat tot în Transnistria. Autocarul era gol, toată mulţimea care coborâse se îndreptase spre căminul cultural. Alegătorii de aici vorbeau ruseşte şi erau veniţi din satele Lunga, Vasilevca, Ţibulevca. Întrebaţi cine a organizat transportarea spre secţia de votare, unii alegători îşi ascundeau faţa, alţii răspundeau că autocarul i-ar fi cules de pe drum.
„Nici la Paştele Blajinilor nu era aşa mult transport. Majoritatea maşinilor sunt înmatriculate în partea stânga a Nistrului”, spune doamna Olga, o altă locuitoare a satului Cocieri.

Jumătate din alegătorii din Cocieri sunt persoane înregistrate în stânga Nistrului

Vladimir Isacov, preşedintele secţiei de votare din căminul cultural din Cocieri, spune că persoanele înregistrate în stânga Nistrului votează într-o urnă specială, dar mai întâi completează o declaraţie că se abţin de la votarea multiplă. Isacov a declarat pentru Report.md că până la orele 15.00, la secţia sa au votat 1.143 de alegători, dintre care 518 sunt locuitori din stânga Nistrului.

Spre comparaţie, la primul tur de scrutin, aici au votat în total 592 de alegători din stânga Nistrului. Alina Russu, preşedinta CEC a declarat în exclusivitate pentru Report.md că instituţia a sesizat Inspectoratul General de Poliţie (IGP) ca să se verifice dacă persoanele din stânga Nistrului care au fost aduse în mod organizat la secţiile de votare ar fi fost corupte sau influenţate. ”În cazul în care acest lucru se face în maniera bunelor practici, atunci nu este o problemă”, a declarat Alina Russu.

Menţionăm că în al doilea tur de scrutin, Comisia Electorală Centrală a aprobat o hotărâre cu privire la tirajul buletinelor de vot pentru cetăţenii din stânga Nistrului. Numărul buletinelor tipărite în limba română a crescut până la 3.000 pentru o secţie de votare. În Transnistria, CEC a aprobat deschiderea a 30 de secţii de votare.

Conducerea CEC îşi motivează decizia prin faptul că mai mulţi cetăţeni din Bender şi Căuşeni au cerut acest lucru.

La rândul său, Vladimir Şarban, membru al CEC, a declarat că nu au fost înregistrate solicitări în scris prin care s-ar fi cerut majorarea numărul de buletine de vot destinate locuitorilor din stânga Nistrului.

Menţionăm că şi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, alegătorii de aici erau aduşi în mod organizat, unii fiind căraţi cu autobusul şcolar, alţii cu ambulanţele.