Propunerea de modificare vine la doar jumătate de an după adoptarea Legii cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti, care stabileşte clar existenţa unei singure Curţi de Apel în municipiul Chişinău, scrie Anticorupţie.md.

Iniţiativa de divizare a instanţei a fost înaintată de Centrul de Reformă în Sistemul Judecătoresc (CRSJ), creat pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, la propunerea preşedintelui instanţei, Mihai Poalelungi. Experţii critică dur proiectul, despre care afirmă că vine într-o oarecare măsură în contradicţie cu Strategia de Reformă a Sectorului Justiţiei. „Această propunere nu este o noutate. Cu regret, proiectul de lege nu este disponibil pe site-ul CSM sau al Ministerului Justiţiei, respectiv este o problemă de transparenţă. Nu cred că judecătorii au fost consultaţi pentru o asemenea reformă. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) şi alte organizaţii relevante în domeniu au invocat cel puţin câteva argumente împotrivă - contravine Strategiei de Reformă în Sistemul Judecătoresc, necesită surse financiare suplimentare importante şi neplanificate. Mai mult, acest proiect vine după ce în aprilie 2016, Parlamentul a adoptat Legea cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti. Dacă volumul de lucru este prea mare pentru Curtea de Apel Chişinău, atunci urmează să fie revizuită jurisdicţia teritorială a tuturor curţilor de apel în vederea asigurării unui volum de lucru comparabil”, crede Ion Guzun, jurist în cadrul CRJM.

Ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari susţine însă că proiectul nu prevede cheltuieli suplimentare, iar divizarea Curţii de Apel Chişinău are drept scop eficientizarea activităţii instanţei. „Ştim că au existat şi opinii critice la adresa proiectului, este normal să existe şi alte opinii”, a declarat ministrul pentru portalul Anticoruptie.md.

Tot în cadrul şedinţei de mâine a CSM urmează să fie anunţat un nou concurs pentru funcţia de vicepreşedinte al CSJ, preşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ. Aceasta este cea de-a patra încercare de a alege un nou vicepreşedinte al instanţei, după ce fosta vicepreşedintă Svetlana Filincova şi-a dat demisia în contextul unor învinuiri cu privire la manipularea PIGD, înaintate de către preşedintele CSM. La 9 aprilie 2015, Parlamentul a admis propunerea CSM privind demisia din funcţia de vicepreşedinte al CSJ a Svetlanei Filincova. De atunci, Consiliul a organizat trei concursuri pentru ocuparea funcţiei. La primul concurs nu s-a înregistrat niciun candidat, iar ultimul concurs a fost anulat pentru că singurul candidat înscris, membra CSM Tatiana Răducanu, nu a acumulat numărul suficient de voturi.  

La şedinţa de mâine, CSM urmează să aprobe şi proiectul de buget al CSM şi al instanţelor judecătoreşti pentru anul 2017. Documentul deocamdată nu a fost făcut public, cert este că bugetul pentru anul viitor va fi mult mai mare decât cele precedente, avându-se în vedere necesităţile financiare suplimentare pentru reorganizarea instanţelor judecătoreşti.