Chiar de draga dimineaţă, lumea a fost dată peste cap de o migraţie masivă, de tocmai 14 deputaţi de la PCRM, către… nicăieri. De fapt, tot scenariul a fost pus în aplicare de Plahotniuc toată noaptea de duminică spre luni, acţionând ca un veritabil hoţ şi tâlhar, doar noaptea.

Al doilea eveniment surpriză a fost desemnarea lui Ion Sturza la funcţia de premier de către preşedintele Nicolae Timofti. Nu desemnarea în sine este elementul surpriză al începutului de săptămână, deoarece se discuta de ceva timp despre un astfel de scenariu. Surpriza constă în curajul şi tăria de caracter de care a dat dovadă Timofti, trecând peste şantajul şi ameninţările cu închisoarea a lui Plahotniuc la adresa membrilor familiei sale. Este de apreciat acest gest, cu care Timofti şi-ar putea şterge multe din păcatele făcute în toţi aceşti aproape 4 ani de mandat, când a făcut jocurile lui Plahotniuc, fără să ia măcar odată atitudine.

Şi dacă la prima vedere, ambele evenimente politice par a fi surprinzătoare, în realitate doar desemnarea lui Ion Sturza este o mişcare veritabilă, reală. Plecarea celor 14 comunişti de la Voronin, nu este altceva decât un alt scenariu pus la punct de “strategul” numărul 1 de pe Bâc în astfel de scenarii. Scopul acestei regizări de prost gust este de a-i determina pe Ghimpu şi Leancă să voteze un premier şi un guvern al lui Plahotniuc. Altul decât unul condus de Ion Sturza.

Plahotniuc oricum are control total asupra lui Voronin şi al PCRM-ului, putea obţine oricând sprijin în parlament pentru investirea unui guvern. O mică problemă, mai mult de faţadă, este împotrivirea lui Ghimpu şi a lui Leancă de a crea un nou guvern cu sprijinul PCRM-ului.

O dovadă concludentă a acestei regizări de prost gust, pusă la cale de Plahotniuc, este aşa-zisa plecare a lui Artur Reşetnicov, nepotul lui Voronin din PCRM. Ori, este bine cunoscut ataşamentul lui Reşetnicov, ca nepot, faţă de Voronin, astfel că în mod normal el este cel care nu ar părăsi niciodată PCRM-ul.

O altă dovadă este rămânerea lui Reidman şi Domenti în PCRM, despre care toată lumea ştie că sunt oamenii de bază a lui Plahotniuc din acest partid, şi care au decis multe mişcări şi acţiuni ale lui Voronin din ultimii 3-4 ani.

Desigur, nu s-a lăsat mult aşteptată nici reacţia lui Ghimpu cu privire la exodul organizat din PCRM şi s-a grăbit să spună că el nu va face alianţă niciodată cu comuniştii, oriunde nu s-ar duce ei.

În realitate, Ghimpu va face exact ceea ce-i va spune Plahotniuc, cum de fapt a procedat şi până acum.

Şi ca argument o să vă aduc doar câteva declaraţii a lui Ghimpu, pe care niciodată nu şi l-ea respectat, din contra, a făcut exact invers. Mihai Ghimpu este cel care, înainte de a ajunge deputat, pleda pentru reunirea cu România, ca mai apoi să dea interviuri la posturi tv ruseşti şi să spună că unirea cu România se află sicriu. Chiar mai mult, a şi scos dezideratul unirii din programul Partidului Liberal.

Faptul că a spus că nu face alianţă cu comuniştii oriunde n-ar merge aceştia, este ori o minciună sfidătoare la adresa oamenilor, ori o prostie spusă de Ghimpu ca multe altele. Ori, Marian Lupu, Sergiu Sârbu, Valeriu Lazăr şi mulţi alţii ce sunt? Nu tot comunişti evadaţi din PCRM cum sunt şi cei 14 plecaţi azi? Însuşi Plahotniuc, cu care Ghimpu preferă să facă alianţe peste alianţe şi i se supune în totalitate este inventat şi crescut de comunistul Voronin!

Tot Mihai Ghimpu era cel care cu exact un an în urmă cerea procuror european şi alte condiţii de bun simţ, spunând că doar aşa va face alianţă cu PD şi PLDM, ca la doar câteva luni mai târziu să zică că nu mai vrea procuror european, că e bun şi un moldovean cu cetăţenie europeană.

Nu în ultimul rând, să ne amintim că, cu doar câteva săptămâni în urmă, pro-românul şi pro-europeanul Ghimpu, prin intermediul oamenilor săi din CCA i-a oferit licenţă televiziunii lui Dodon, care va retransmite NTV-ul rusesc, un post tv propagandistic al lui Putin.

Şi de data aceasta Ghimpu va uita de declaraţiile făcute azi şi va vota alături de cei 14 ex-comunişti, de grupul Leancă şi PD, un premier al lui Plahotniuc, astfel ducând la bun sfârşit planul diabolic pus la cale de acesta în noaptea de duminică spre luni.

De altfel, prin acest pas, se demonstrează câtă mârşăvenie e în politica moldovenească şi cum Voronin, „duşmanul politic de moarte al lui Ghimpu”, îşi sacrifică partidul tocmai pentru a-l ajuta pe preşedintele PL să justifice intrarea în alianţă.

Blogul lui Valentyn