Fostul şef al partidului, analistul politic Nicolae Chirtoacă a declarat că renunţă la această funcţie şi îl propune ca şef pe Andrei Năstase. Fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii a mai subliniat că dezideratele şi revendicările populare anunţate în cadrul protestelor de amploare din faţa Guvernului corespund în totalitate cu statutul Partidului şi că are un sentiment de satisfacţie pentru alegerea făcută.

„Scoaterea statului din captivitate a fost şi rămâne unul din scopurile politice de prim-plan pentru partid, un singur oligarh se lăţeşte pe toate instituţiile statului. Cum să atingem aceste scopuri? Este o singură cale, mobilizarea celor mai conştienţi cetăţeni, adevăraţilor patrioţi şi anume acest lucru a izbutit şi a făcut-o într-un mod extraordinar de convingător Platforma Civică Demnitate şi Adevăr”. Mie nu-mi rămâne decât să declar că eu mă retrag din funcţia de preşedinte al partidului şi desigur am o deosebită plăcere să-l propun pe domnul Andrei Năstase în calitate de candidat la preşedinţie”, spune Chirtoacă.
 
„Este un tărâm nou pe care l-am cunoscut doar de la televizor şi din cărţi. Nici nu m-am gândit că o să o am o activitate politică, dar o fac din necesite. Sper că nu voi dezamăgi nici pe acest palier, cum nu am dezamăgit nici pe cele pe care am mers până acum. Sunt condamnat să fac faţă şi sunt încrezător că voi face faţă acestei funcţii, care cu onoare am primit-o din partea tuturor celor care au venit la Congresul partidului nostru, partidul care şi-a luat altă denumire Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr”, a afirmat Andrei Năstase.

În context, liderul Partidului Demnitate şi Adevăr a spus: „Platforma Civică Demnitate şi Adevăr rămâne una civică aşa cum s-a declarat anterior, iar o parte din  membri au mers pe acest palier politic, au constituit această alternativă politică a actualei guvernări pentru că noi din Consiliul Marii Adunări Naţionale şi Platforma DA am fost mandanţi prin rezoluţia din 13 septembrie să edificăm această alternativă. Iată cale pe care am ales-o noi şi spre că nu vom dezamăgi electoratul”.
 
Preşedintele formaţiunii a mai menţionat că în cadrul Congresului au fost luate mai multe decizii privind conducerea partidului. „S-au luat decizii cu privire la alegerea organelor de conducere a Consiliului Naţional Politic, a Comisiei de Cenzuri şi Comisiei de Onoare şi Arbitraj. S-a luat decizia de operare în actele statutare ale unor modificări şi acest lucru şi se v-a întâmpla pe parcurs. A fost constituită o Comisie care se va ocupa de ajustarea statului şi programului partidului la realitate”, a adăugat Năstase.

„A fost realizată edificarea unei alternative politice pe o bază Partidului Forţa Poporului, care există înregistrat deja şi al cărui program coincide cu năzuinţele noastre. Am regăsit mesaje strigate în piaţă scrise în statutul acestui partid şi în programul lor politic”, a precizat Năstase.

În calitate de vicepreşedinţi ai Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr au fost aleşi Inga Grigoriu, Stanislav Pavlovschi şi Alexandru Slusari. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.