Potrivit noii legi, directorul CNA va fi numit pe un termen de cinci ani, doar pentru un singur mandat şi va putea fi eliberat din funcţie numai de către Parlament. Numărul de voturi necesare pentru demiterea acestuia înainte de expirarea mandatului va depinde de motive.

Astfel, şeful de la Anticorupţie va putea fi demis cu o majoritate parlamentară în cadrul depunerii cererii de demisie, în cazul atingerii limite de vârstă, starea precară de sănătate, în situaţia în care nu a depus declaraţia pe venit, pierderea cetăţeniei sau dacă există o sentinţă finală de condamnare.

În situaţia unor încălcări comise în activitatea sa, directorul CNA va putea fi demis cu majoritate de voturi, la solicitarea a cel puţin 20 de deputaţi.

Proiectul de lege a fost votat în contextul în care, săptămâna trecută, premierul Valeriu Streleţ a expediat şefului statului un demers prin care îi cere lui Nicolae Timofti să iniţieze procedura de eliberare din funcţie a şefului CNA, Viorel Chetraru. 

„Astăzi este prima de zi de lucru efectiv din sesiunea de iarnă. Angajamentele noastre externe prevăd consolidarea independenţei CNA până la sfârşitul acestui an. Altfel nu avem timp să ducem la bun sfârşit, dacă n-o făceam astăzi. Nu are nicio legătură directă cu demisia solicitată de premier”, a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Premierul Valeriu Streleţ a declarat în demersul său de demitere a şefului CNA, înaintat la o zi după reţinerea liderului PLDM, Vladimir Filat, că nu este vorba despre o răzbunare, ci doar despre randamentul redus al instituţiei, plus revendicarea protestatarilor.

„În capul listei de motive este indicele percepţiei corupţiei pe interior şi studiile experţilor străini care arată că nivelul corupţiei este în continuă creştere. Am suficiente motive şi probe care denotă că CNA a abordat o strategie selectivă de combatere a corupţiei, soldată cu un randament redus al instituţii”, a declarat premierul, potrivit căruia strategia selectivă este aplicată şi în cazul legat de frauda de la Banca de Economii.

Precizăm că Centrul Naţional Anticorupţie a intrat în subordinea Guvernului acum doi ani, după ce PLDM şi PCRM au votat un proiect de modificare a legii cu privire la CNA.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.