image
Sursa foto: Dragalin

Dragalin: „În RM a existat atât de multă corupție încât nici locuri în închisori n-ar ajunge”; Prima conferință a șefei PA

În Republica Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă de eradicare a corupției. Totodată, în țara noastră a existat atât de multă corupție încât trebuie să fim realiști și să înțelegem că nu e posibil ca toate cazurile care au existat să fie examinate și duse la condamnare. „Nici locuri în închisori nu ar ajunge”. Declarațiile au fost făcute de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a susținut astăzi prima conferință de presă de la preluarea șefiei PA.

„Nu putem salva toate dosarele”

„Eu simt că am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați care riscă să moară dacă nu luăm măsuri urgente. Fiecare soldat reprezintă o cauză penală. La Procuratura Anticorupție avem 9 acuzatori de stat, care au responsabilitatea de a reprezenta Procuratura în toate cauzele penale pe corupție în judecată, în întreaga țară. La moment avem aproximativ 400 de cauze în judecată. Deci 9 procurori și 400 de cauze penale. (...) În opinia mea, în Republica Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă de eradicare a corupției. În Moldova a existat atât de multă corupție încât vă spun absolut sincer că nu e posibil să fie investigate și duse la condamnare aceste cazuri. Nici locuri în închisori nu ar ajunge. Avem un număr foarte mare de dosare și un număr foarte mic de procurori și ofițeri. Trebuie să ne concentrăm pe cazurile mari de corupție din trecut și cele care există astăzi. La volumul de muncă, eu consider că trebuie să fim realiști și să admitem că nu putem salva toate dosarele”, a declarat Veronica Dragalin.

DragalinDragalin

„În fiecare domeniu trebuie să existe exemple vii cum corupții ajung la închisoare”

„Trebuie să avem rezultate pe corupția mare. Ca să reușim, trebuie să ne concentrăm pe domenii care aduc cele mai mari prejudicii bugetului public. Evident că frauda bancară, Laundromatul, delapidările mari de la întreprinderile cu capital de stat sunt în topul listei. Ne dorim o autonomie funcțională, inclusiv resurse elementare. Noi, ca instituție, trebuie să avem destul curaj să investigăm persoanele cu cea mai mare putere din țară, foști, dar pentru mine, mai important, actuali. Procurori, judecători, ofițeri, politicieni din opoziție sau de la putere, pentru mine nu contează. Peștele de la cap se strică, de aceea trebuie să descurajăm corupția în sistemul judiciar, în Parlament, Guvern, la conducerea partidelor politice, în Consiliul Municipal și cele locale. În fiecare domeniu trebuie să existe exemple vii cum corupții ajung la închisoare”, a mai spus noua șefă a Procuraturii Anticorupție.

Veronica Dragalin s-a referit și la transparetizarea activității Procuraturii Anticorupție. Potrivit ei, multe dinstre restricții sunt exagerate și PA va veni cu propuneri către Parlament în acest sens.

DragalinDragalin

„Îmi doresc să oferim cât mai multă transparență despre investigații și dosare, ca toată lumea să se convingă că acestea sunt desfășurate corect. În momentul actual există mai multe restricții despre ce putem și ce nu putem prezenta. Eu consider că unele din aceste restricții sunt exagerate. Vom propune Parlamentului revizuirea unora dintre ele, ca să putem totuși la anumite etape să prezentăm mai multe informații despre dosare”, a adăugat Dragalin.

„Scopul nostru nu e să băgăm cât mai multă lume la închisoare, ci să descurajăm corupție. Astăzi când cineva ia mită în Moldova, se gândește cât va trebui să dea mai apoi mită ca să scape de închisoare. Eu cred că acest tip de corupție e cel mai grav risc și impediment în justiție”, a mai spus procurorul-șef al PA.

„Vreau să-mi ajut țara”

Șefa Procuraturii Anticorupție a vorbit și despre motivele care au făcut-o să plece din SUA, unde avea o carieră strălucită, și să revină în Moldova.

„Am fost născută și am crescut aici, în țara asta. Am plecat la 8 ani, dar în fiecare vară m-am întors la bunei, la rude, și am văzut cum s-au petrecut lucrurile an de an. În ultimii câțiva ani se simte că oamenii din societate vor, cu adevărat, schimbări. În SUA am avut o carieră bună, am câștigat bani buni în alt sistem. Dar am ajuns într-un punct în care cred că pot ajuta țara mea. Am luat decizia asta pentru că vreau să-mi ajut țara”, a punctat Veronica Dragalin.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Conferința s-a desfășurat pe fundalul unui protest organizat de simpatizanții Partidului Șor, în tricoiuri cu inscripția „Marina, deținut politic”, și cu lozinci scandate și discursuri în susținerea Marinei Tauber, aflată în arest în dosarul finanțării ilegale a PP Șor.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Noutăţile partenerilor

comentarii: