Potrivit PAS, mecanismul propus de evaluare crește riscul implicării politicului în acest proces. Comisia Juridică din Parlament se va implica în selectarea membrilor comisiei care va desemna evaluatorii, chiar dacă majoritatea controlată de PSRM din comisie a demonstrat că deciziile comisiei sunt strict politice, neobiective.

Reforma promovată de Guvernul Sandu presupunea, de asemenea, reforma Curții Supreme de Justiție. În actualul proiect de lege s-a renunțat și la acest element, menținându-se doar reducerea numărului judecătorilor, fără să se excludă competențele improprii ale CSJ.

„Cetățenii așteaptă o reformă adevărată a justiției, iar socialiștii fac o reformă marca Plahotniuc, că să poată să-și supună cât mai mulți judecători. PAS insistă că doar o evaluare externă veritabilă poate curăța sistemul de judecători și procurori corupți și va promova în continuare o asemenea abordare”, a declarat președintele PAS, Maia Sandu.

Formațiunea a precizat că va comunica Consiliului Europei și altor parteneri de dezvoltare opinia despre așa-zisa reformă promovată de actualul Guvern.