image
Sursa foto: foto simbol

Primul caz de reacție alergică severă după vaccinare, în SUA; Simptomele s-au declanșat la zece minute

O angajată din domeniul sanitar american este primul caz care a prezentat o reacție alergică severă după vaccinarea împotriva coronavirusului în Statele Unite, transmite Digi24. Femeia, care lucrează într-o unitate medicală din Alaska, a avut simptome, între care grețuri, vărsături și dificultăți de respirație, la aproximativ zece minute după injectarea serului anti-Covid.

Reacția alergică la vaccinul dezvoltat de Pfizer împotriva COVID-19, pe care femeia a avut-o, este similară cu a celor doi britanici angajați tot în sistemul sanitar care au prezentat anafilaxie, au informat miercuri surse ale autorităţilor americane, citate de EFE, scrie Agerpres.

În toate cele trei cazuri, persoanele au suferit o reacţie anafilactică, ale cărei simptome includ erupţie cutanată, greţuri, vărsături şi dificultăţi de respiraţie, care dacă nu sunt tratate imediat, în general cu epinefrină, pot duce la pierderea cunoştinţei şi chiar la deces.

Medicul Lindy Jones, care a îngrijit-o pe femeia din SUA, a declarat la o conferință de presă că reacţia alergică a început la 10 minte după administrarea vaccinului. Ea a primit prima doză de ser în cursul zilei de marți. Pacienta a început să dezvolte o erupţie cutanată şi a fost dusă la secţia de urgenţă a spitalului regional regional Bartlett, din oraşul June (Alaska), unde angajata sanitară primise vaccinul în cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 lansată de guvernul SUA.

După internarea la urgenţă femeia a prezentat dificultăţi de respiraţie, erupţia s-a extins pe faţă şi pe piept iar ritmul cardiac s-a accelerat, astfel încât medicii au decis să o trateze cu epinefrină şi alte medicamente.

Medicii au decis că este vorba de o reacţie anafilactică. Pacienta a fost ţinută sub observaţie la terapie intensivă, iar în prezent deja s-a recuperat.

„În tot acest timp, a fost entuziasmată de faptul că s-a vaccinat şi de avantajele de care va beneficia pe viitor", a declarat medicul Jones la conferinţa de presă.

Cei doi angajaţi sanitari din Marea Britanie, care au suferit o reacţie alergică similară, s-au confruntat în trecut cu probleme alergice grave, a declarat Lindy Jones, care a precizat că nu este însă cazul şi lucrătoarei sanitare din Alaska.

În urma celor întâmplate în Marea Britanie, agenţia britanică ce reglementează administrarea medicamentelor a emis un avertisment persoanelor, care au suferit în trecut de reacţii alergice grave la medicamente sau unele alimente, să nu se vaccineze.

Securitatea vaccinului Pfizer a fost examinată într-un test clinic pe 40.000 de voluntari şi are o eficienţă de 95 %.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: