image
Sursa foto: Biroul de Cooperare al Elveției

ANSP va putea procesa mai multe teste COVID-19, grație donației Elveției

Echipamentele auxiliare şi consumabilele donate vor dubla numărul de probe, până la 800 de teste zilnic în laboratorului central din Chișinău și câte 300 în laboratoarele din Bălți și Cahul.

Cele trei laboratoare regionale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Bălți, Chișinău și Cahul au fost dotate cu echipamente auxiliare şi consumabile pentru continuarea și extinderea activităților de diagnostic a SARS-CoV-2. Echipamentele au fost oferite de Biroul de Cooperare al Elveției. Potrivit specialiștilor Agenției, echipamentele auxiliare şi consumabilele donate vor dubla numărul de probe, până la 800 de teste zilnic în laboratorului central din Chișinău și câte 300 în laboratoarele din Bălți și Cahul.

Pentru efectuarea testelor de control și diagnostic la SARS-CoV-2 au fost donate 6 mini centrifugi pentru 24 de tuburi și 2 pentru procesarea reacției de polimerizare în lanț, 6 vortexuri pentru agitarea probelor în procesul de izolare a acizilor nucleici ARN, 6 termoblocuri pentru incubarea a 24 de probe și agitarea lor simultană, kituri de calibrare a echipamentelor de amplificare și tulpini de referință pentru asigurarea calității investigațiilor pentru detectarea virusului SARS-CoV-2, seturi de consumabile pentru procesarea reacției de polimerizare în lanț, 20 de genți frigorifice pentru asigurarea condițiilor de transportare a probelor pentru analize.

Donația din partea Elveției reprezintă pentru sistemul de sănătate un suport solid, ce va asigura fluxul continuu al etapelor diagnosticului de laborator și de fortificare a capacităților tehnice ale serviciului de sănătate publică, inclusiv în regiunile de nord și sud ale republicii. Echipamentele sunt performante, au o eficiență înaltă și sunt mai ergonomice.

„Noile echipamente vor crește capacitatea de diagnostic de laborator, anume la etapa de izolare a acizilor nucleici, ceea ce ne permite să scurtăm perioada de testare. Vorbesc despre centrifugele care au o putere mult mai înaltă de centrifugare, vortexurile pentru agitarea mixurilor în cadrul etapei de extrage a acizilor nucleici și acele centrifugi care erau lipsă în laborator”, a declarat Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică din cadrul ANSP.

Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției, își concentrează activitățile pe pacienții cu boli cronice. „În perioada pandemiei, proiectul și-a ajustat intervențiile și a răspuns prompt la solicitarea sistemului național de sănătate. Astfel, la solicitarea ANSP, am procurat un lot de echipamente auxiliare și consumabile pentru a asigura funcționalitatea activității laboratoarelor din țară”, a adăugat Ala Curteanu, lidera proiectului.

Achiziția pentru fortificarea laboratoarelor ANSP a constituit suma de 46.000 franci elvețieni (840.000 lei moldovenești) și a fost donată în loturi pe parcursul lunii august 2020. Elveția este printre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sistemul de sănătate din Republica Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: