image
Sursa foto: mfa.gov.md

Acord semnat la Bruxelles: Republica Moldova va beneficia de un nou ajutor din partea UE, în valoare de 60 de mil. de euro

Acordul de finanțare „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” în valoare de 60 de milioane de euro a fost semnat astăzi la Bruxelles.

Documentul a fost semnat de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu împreună cu Olivér Várhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, în prezența președintelui Maia Sandu și a președintelui Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen

Asistența financiară este nerambursabilă și va intra în bugetul statului până la sfârșitul acestui an.

„Sprijinul UE ne va ajuta să reducem cheltuielile pentru încălzire pentru persoanele cu venituri mici și să consolidăm securitatea energetică. Este încă un gest de solidaritate din partea UE față de cetățenii Republicii Moldova, pentru care suntem recunoscători”, a menționat Președinta Maia Sandu în cadrul întrevederii cu Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene.
„Ajutorul oferit de către Uniunea Europeană demonstrează că avem prieteni adevărați și o credibilitate internațională acordată Guvernului nostru care aduce beneficii concrete pentru cetățenii țării. Am muncit în ritm accelerat alături de colegii din Guvern pentru adoptarea Planui național de acțiuni în domeniul crizei energetice, proiect care are scopul de a atenua impactul socio-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, sporirea capacităților de a furniza servicii grupurilor vulnerabile - cu precădere servicii de bază pentru populație - și sprijinirea redresării socio-economice pe termen lung, securitatății energetice și tranziției energetice în țara noastră”, a spus și vicepremierul Nicu Popescu.

Acest program de suport bugetar completează pachetul Uniunii Europene de Redresare Economică pentru Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro care urmează a fi implementat în următorii trei ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: