image
Sursa foto: AP

Rata de imunizare a scăzut cu 10% în Republica Moldova

”Doi ani de pandemie au diminuat cu 10% rata de imunizare în Republica Moldova. Sunt datele Biroul Organizației Mondiale a Sănătății prezentate în cadrul evenimentului de lansare a campaniei de intensificare a procesului de vaccinare la nivel local: „Vaccinează-te! Protejează-ți viitorul!”. Scopul campaniei este diminuarea numărului deceselor, bolilor severe și a riscului apariției maladiilor ce pot fi evitate prin vaccinare.

„Este dat start astăzi unei campanii naționale, care va avea loc concomitent în foarte multe localități din Republica Moldova. Un subiect destul de important pe care noi l-am ignorat în perioada pandemiei de COVID-19. Este vorba de „Vaccinează-te și protejează-ți viitorul”. Astăzi în Republica Moldova, din 2002, nu mai avem niciun caz de poliomielită. Poliomielita, care a răpus zeci, sute, mii de ani oamenii”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Scopul acestei campanii este să prevenim și să minimizăm decesele din cauza COVID-19 și altor boli transmisibile și care pot fi prevenite prin vaccin, prin a intensifica procesul de vaccinare și a reduce povara asupra sistemului de sănătate”, a menționat, la rândul său, Gintautas Baranauskas, șef adjunct al Departamentului Operațiuni, Delegația UE la Chișinău.

Cei doi ani de pandemie au afectat grav planul național de imunizare. În Republica Moldova, dar și în majoritatea statelor europene rata de vaccinare a scăzut cu 10 la sută.

„Cu toții știm că pandemia ne-a adus foarte multă suferință și, din păcate, rezultatul a fost și scăderea ratei de vaccinare. Se întâmplă nu doar în Moldova, dar și în restul țărilor din Europa. OMS Europa cuprinde 53 de țări, deci nu doar țările care fac parte din Uniunea Europeană. În Republica Moldova, dar și în tot spațiul european vedem o descreștere cu 10% în ceea ce privește vaccinarea”, a punctat Miljana Gribc, reprezentant OMS în Republica Moldova.

Conform estimărilor, în Republica Moldova, prin programului național de vaccinare, care este aplicat copiilor, dar și maturilor pot fi salvate minim 350 de mii de vieți. Campania este organizată în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, implementat de OMS, pentru a sprijini distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 și a vaccinărilor în cadrul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.

Noutăţile partenerilor

comentarii: