image
Sursa foto: Jurnal.md

O bună parte din laptopurile procurate de stat pentru lecțiile online se prăfuiesc în depozite

O bună parte din laptopurile pe care Ministerul Educației le-a procurat pentru elevii și profesorii care nu pot participa la lecții online se prăfuiesc în depozite. Acestea nici măcar nu au fost deschise vreodată. Asta în timp ce tehnica a costat aproape 70 de milioane de lei și încă 3 milioane de dolari, oferite cu împrumut de Banca Mondială. Banii au ajuns în buzunarul unui afacerist din anturajul oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc. Aceste, dar și alte nereguli au fost descoperite de echipa jurnaliștilor din proiectul media „Cu Sens”.

Jurnaliștii au vizitat licee din mai multe raioane ale țării, unde au descoperit că laptopurile procurate de Guvern se prăfuiesc în depozite. Profesorii spun că nu le pot utiliza deoarece copiii nu au internet.

SVETLANA BEJENARI, directoarea liceului din comuna Pîrlița, raionul Ungheni: "Pentru ce să-i dai laptopul dacă el nu are internet? Ce va face cu el? Va juca. O parte vin din satul Zăzuleni, care e într-o văgăună. Acolo nu prinde nici măcar telefonia mobilă. Spuneți-mi vă rog, ce faci cu laptopul? Să spargi nucile?"

În alte scopuri, copiii nu le pot folosi. Rareori, un laptop sau două sunt scoase doar în timpul lecțiilor.

Pentru computerele care stau depozitate am plătit zeci de milioane de lei. Mai exact, 20 de milioane de lei din bugetul de stat, 3 milioane de dolari prin intermediul unui proiect finanțat de Banca Mondială și încă peste două mii de calculatoare au fost procurate din banii autorităților locale. Agenția de Guvernare Electronică a avizat, din punct de vedere tehnic, achizițiile efectuate de Ministerul Educației.

ANDREI PRISĂCAR, șeful Direcției investiții inteligente în guvernarea digitală: "Aceste calculatoare trebuie valorificate. Din punctul meu de vedere, nu cred că ele trebuie să stea, să fie acolo, undeva puse, să se prăfuiască. Și, în sensul ăsta, nu se justifică investițiile date."

Aproximativ cinci mii de lei – atât a costat un laptop cumpărat de Ministerul Educației. Însă nu sunt suficient de calitative, spun profesorii.

VIORICA JUC, profesoară de informatică: "Am avea nevoie noi, în calitate de profesor de informatică, de calculatoare un pic mai performante. Și nu putem să vorbim de o rapiditate maximă, dar de utilizat se poate. Decât nimic."

Și asta în timp ce cele peste 13 mii de laptopuri, distribuite în școlile din țară, acoperă doar jumătate din necesitățile sistemului pentru învățământul online. Încă 24 de mii de elevi ar avea nevoie de tehnică pentru a se conecta la ore. De ce laptopurile pe care le avem nu sunt utilizate, rămâne o enigmă.

ANGELA PRISĂCARU, consultant principal, Ministerul Educației: "E pentru perioada de pandemie. Desigur că, dacă lucrurile se vor schimba și o să fie bine, deja instituțiile de învățământ le vor primi și vor putea să le folosească în cadrul cabinetelor școlare."

Cele mai multe calculatoare au fost repartizate abia în luna aprilie 2021, când deja o bună parte din școli renunțaseră la învățământul online. Mai mult, jurnaliștii „Cu Sens” au descoperit că banii au ajuns într-un singur buzunar - cel al unei companii conduse de omul de afaceri Vladimir Russu, fost co-proprietar al vilei cunoscute drept “Casa Albă”, care a fost cedată unui personaj din anturajul fostului oligarh Vladimir Plahotniuc. Același Russu a fost implicat în tranzacții cu bunuri conectate la controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. În 2014, compania sa a fost bănuită de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, fiind implicată în scheme de achiziții fictive și de contrabandă. Ministerul Educației, însă, a declarat că a selectat oferta cea mai convenabilă, din punct de vedere tehnic și financiar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: