image
Sursa foto: flickr.com

Statul european unde se nasc cei mai mulți copii; Secretul din spatele natalității ridicate

Un raport demografic anual publicat de Institutul Național de Statistică arată care este statul din Europa unde se nasc cei mai mulți copii. Secretul din spatele natalității ridicate a fost dezvăluit de cercetători.

În ce stat european se nasc cei mai mulți copii

Cercetătorii au ajuns la concluzia că este dificil de măsurat impactul politicilor referitoare la familie asupra ratei natalității. Însă, specialiștii au observat că țările europene în care se nasc cei mai mulți copii sunt cele în care este mai ușor să împaci maternitatea cu viața profesională.

Dintre toate statele Europene, cea mai ridicată rată a natalității a fost înregistrată în Franța. Conform raportului raportului demografic anual al INSEE, această țară a înregistrat o medie de 1,80 de copii pe femeie.

„Primul loc al Franței în Europa în ceea ce privește natalitatea se datorează politicilor sale privind familia? Fără îndoială că există o legătură între cele două, dar nu se poate verifica impactul fiecărei măsuri și nu se poate verifica cauzalitatea”, a spus demograful Gilles Pison, profesor emerit la Muzeul Național de Istorie Naturală.

Ce încurajează creșterea natalității

Un economist la Observatorul Francez al Condițiilor Economice, Helene Perivier, a atras atenția asupra unei schimbări majore ce s-a produs în ultimele decenii în privința legăturii dintre rata natalității și rata de angajare a femeilor în țările europene.

„Înainte de această epocă, dezvoltarea activităților profesionale feminine era însoțită de o scădere marcată a ratei medii de natalitate. Dar, timp de patruzeci de ani, țările în care femeile participă puternic pe piața muncii au înregistrat rate susținute de natalitate, iar acum, dimpotrivă, cele cu o rată scăzută de angajare a femeilor au rate scăzute de natalitate”, a spus economistul.

Astfel, politicile familiale încurajează acest proces. Demograful Gilles Pison a subliniat că rata natalității din țările nordice, situată peste media europeană, este, până la urmă, o consecință indirectă a politicilor ce vizează promovarea egalității între bărbați și femei.

„Observăm că ratele de fertilitate sunt ridicate în țările în care politicile familiale sunt axate pe echilibrul dintre viața de familie și viața profesională”, a adăugat Helene Perivier.

Ce avantaj are țara europeană cu cea mai mare rată a natalității

Franța este una dintre țările în care îmbinarea maternității cu viața profesională este cea mai ușoară, mai ales datorită acordării concediului de îngrijire a copiilor mici, deși nu este întotdeauna suficient pentru a acoperi nevoile familiilor, scrie impact.ro.

„Spre deosebire de țările nordice sau Germania, Franța are un model educațional destul de deschis, astfel încât ambii părinți se pot întoarce rapid la serviciu dacă găsesc un loc într-o creșă sau la grădiniță”, a notat economistul, precizând că mamele franceze care lucrează când au copii mici acasă nu sunt stigmatizate.

Această mentalitate din Franța se adaugă unui alt avantaj pentru creșterea natalității – acela că grădinițele au grijă de copii de la trei ani, adică de mai devreme decât în alte țări europene.

Noutăţile partenerilor

comentarii: