image
Sursa foto: jurnal.md

Secretar de stat: „Covid-19 e foarte periculos; Chiar și cei care promovau teoria conspirației și-au schimbat mesajul”

Biserica și autoritățile antrenate în lupta împotriva noului coronavirus nu s-au poziționat de fiecare dată pe diferite părți ale baricadelor. În majoritatea cazurilor biserica a fost de acord și a susținut mesajul autorităților. Totodată, responsabilii din domeniul sănătății au ținut cont de faptul că 70-80% din populație au încredere în primul rând în biserică și au mizat pe sprijinul acesteia. Dar comunicarea respectivă mai trebuie îmbunătățită. O declarație în acest sens a fost făcută de Constantin Râmiș, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei Ediții Speciale la Jurnal TV, dedicată situației epidemiologice din RM.

Expertul a subliniat că azi unele fețe bisericești, care promovau teoria conspirației, s-au infectat cu acest virus și și-au schimbat mesajul și îndeamnă deja populația să aibă grijă de sănătatea sa.

„Nu vreau să dau nume și detalii. Dar acești oameni, fiind deja infectați, au transmis acel mesaj clar că trebuie să avem grijă de sănătatea noastră. Pandemia nu s-a terminat. Virusul este în continuare foarte periculos și noi trebuie să respectăm măsurile necesare pentru a ne proteja”, a spus Constantin Râmiș.

Expertul a consimțit că pe durata pandemiei a existat o controversă între autorități și Biserică, iar o parte de informații a contribuit la creșterea neîncrederii în rândul populației referitoare la Covid-19.

„În același timp vreau să remarc că Bisrica și comunitatea religioasă a mers în întâmpinarea autorităților. Ea a fost de acord atunci când s-a discutat despre amânarea Paștelui Blajinilor, despre oficierea slujbelor în aer liber. Sigur, au fost și excepții când clericii s-au încuiat în biserici și au oficiat slujbe, dar în mare parte a existat un dialog constructiv. Noi suntem conștienți că 70 – 80% din populație are încredere în biserică. Nu poți ignora acest aspect atunci când vrei să transmiți un mesaj. Am mizat pe acest parteneriat, am avut discuții cu secretarul Mitropoliei și în cadrul acestei comunicări întotdeauna s-a înțeles gravitatea situației”, a mai spus expertul.

„Evident ne-am dori ca această comunicare să fie îmbunătățită și să dăm dovadă de solidarizare. Doar astfel vom reuși”, a mai spus Constantin Râmiș.

Amintim că doi preoți un arhiereu și un diacon infectați cu Covid-19 au fost internați la spitalul clinic din municipiul Bălți. În aceeași secție a fost internat și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Episcopul a declarat pentru Jurnal.md că pe moment starea de sănătate a preoților este satisfăcătoare. Totuși, el nu și-a ascuns îngrijorarea în legătură cu o eventuală evoluție a acestui virus.

La mijlocul lunii mai Episcopul de Bălți și Fălești promova una dintre cele mai des întâlnite teorii ale conspirației cu referire la COVID-19 și vaccinarea populației. El susținea că vaccinul, este punctul final al globaliștilor sataniști pentru care ei au și născocit coronavirusul, atribuindu-i caracteristici mult mai strașnice decât ele sunt într-adevăr și că pandemia Covid-19 a fost inventată pentru vaccinarea forțată prin cipizare.

La momentul actual în RM sunt 12 254 de persoane care au fost infectate cu acest virus. 423 de persoane au pierdut lupta pentru viață. Constantin Râmiș a menționat că pentru prevenirea răspândirii infecției, cea mai eficientă măsură este respectarea distanței sociale, evitarea, în special de către persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, a locurilor aglomerate. Păstrarea igienei mâinilor, respectarea etichetei respiratorii. În mijloacele de transport unde nu poți respecta distanța socială, oamenii trebuie să poarte neapărat măști care să le acopere și nasul și gura.

Ediție Specială

Posted by Jurnal.md on Tuesday, 16 June 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: