image
Sursa foto: jurnal.md

Filat: „Mi se transmite insistent mesajul să plec urgent din țară”; Fostul premier nu exclude că va fi din nou închis (FOTO)

Fostul premier Vladimir Filat, eliberat ieri din închisoare, susține că nu are sentimentul libertății, pentru că nu există nicio certitudine că nu va fi din nou închis.

Mai mult, Filat spune că de când a fost eliberat i se transmite insistent mesajul să plece cât mai urgent din țară. Fostul prim-ministru a precizat că nu are restricții din a părăsi teritoriul RM, doar că trebuie să informeze serviciul de probațiune.

„Mi se transmite insistent prin „prieteni” un mesaj, mi se recomandă să plec cât mai urgent din țară”, a spus Filat, în cadrul primei conferințe de presă după eliberare. Întrebat ce îl oprește s-o facă, Filat a spus: „Același motiv din care n-am fugit nici în 2015. Nu am fost laș, n-am fugit, nu-mi recunosc vina, dar m-am conformat și am ispășit pedeapsa în liniște, fără să creez probleme. Repet, nu sunt un laș și răspund pentru orice acțiune”, a declarat Vladimir Filat.

În special, fostul premier s-a referit la discuțiile din societate privind cine l-a eliberat pe Filat, Igor Dodon și Maia Sandu acuzându-se reciproc în acest sens.

Or, Filat spune că acest ping-pong este floare la ureche și că adevărata luptă se va da pentru titlul de „cine l-a închis din nou pe Filat”.

„Nu m-a eliberat nici Maia Sandu, nici Igor Dodon. La baza eliberării mele stă legea. Chiar și atunci când erau discuții despre grațierea mea, am spus că nu aș fi acceptat. N-am stat 50 de luni în pușcărie ca cineva să mă arate cu degetul și să mă acuze de tertipuri. Dar să știți că întrecerea va fi cine îl va închide din nou pe Filat”, a spus acesta.

În cadrul conferinței de presă, Filat a vorbit în detalii despre procedura care a precedat eliberarea sa, menționând că a fost un proces de durată și că sunt o speculație declarațiile privind legătura dintre ziua demiterii Guvernului Sandu și demersul directorului interimar al Penitenciarului 13 trimis instanței în aceeași zi.

Despre discuțiile privind obscuritatea în care a avut loc eliberarea sa, fostul premier a spus: „Este o speculație și tare vreau să nu fie una de rea credință. Acest proces care a fost finalizat ieri are durată și un șir de acțiuni procesuale care au fost în instanțele de judecată. E o speculație încercarea de a sugera că eliberarea mea are legătură cu ziua demiterii Guvernului Sandu. Această zi nu a însemnat decât o dată în care s-a încheiat procedura legală. Această procedură care a fost finalizată ieri a durat o perioadă prin care au trecut trei Guverne. Nu e vorba nici de Maia Sandu, nici de Chicu, nici măcar de Filip. Țin să menționez că ieri, când a fost luată decizia instanței, premier era dl Chicu. Încercarea de a căuta ocultism, tare sper că nu e cu rea voință, ci din necunoștință de cauză”.

Filat s-a referit și la ziua în care i-a fost ridicată imunitatea și a fost încătușat, în 2015. „Am spus atunci că astăzi nu este sacrificat Filat, ci că este începutul sfârșitului. Unii au așteptat explozii, au înțeles altceva. Atunci a pornit un tăvăluc. Înțeleg că de la Miami vezi lucrurile într-o manieră mai zâmbitoare, dar din închisoare, timp de 50 de luni, perspectiva e mai realistă”, a mai spus Filat.

Urmăriți mai jos întreaga conferință:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: