image
Sursa foto: Nadejda Roşcovanu/Jurnal.md

Popovici, în vizită la Muzeul Literaturii Române, aflat într-o stare dezastruoasă: Nu avem resurse (FOTO)

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici, a vizitat Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. Și asta după ce conducerea Muzeului a sesizat opinia publică despre condiţiile dezastruoase în care se păstrează patrimoniul Muzeului şi în care activează angajaţii de aici şi după ce a fost criticat că ignoră situaţia de la muzeu, în timp ce preşedintele Igor Dodon a dat indicaţii ca Ministerul și Primăria Municipiului Chișinău să aloce peste jumătate de milion pentru reparaţia Casei muzeu „A. S. Puşkin”.

Despre vizita ministrului la „Muzeul Național al Literaturii Române” a informat directoarea instituţiei, scriitoarea Maria Şleahtiţchi, pe pagina sa de Facebook. Muzeul a fost vizitat de ministrul Educației, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici, și de secretarul de stat, Andrei Chistol.

„Secvențele fotografice reprezintă instananee din dialogul nostru despre necesitatea stringentă de a oferi muzeului spațiu adecvat pentru păstrarea și securizarea patrimoniului cultural aflat în gestiune, despre insuficiența muzeografilor și cercetătorilor, despre alte atâtea probleme pe care le are, la moment, muzeul nostru de literatură. Am fost asigurați că dialogul va continua și că muzeul va avea spațiul solicitat. Așadar, resuscităm anemicul nostru optimism și ne pregătim pentru următoarea discuție”, a menţionat directoarea muzeului.

Surse din cadrul instituţiei ne-au informat că ministrul a identificat câteva potenţiale spaţii pentru muzeu. În acelaşi timp, s-a interesat dacă administraţia muzeului ar putea obţine un ajutor din afară „ţinând cont că este Muzeul Literaturii Române” .

„Noi găsim spaţiu, dar şi acela necesită unele investiţii. În cazul Muzeului Puşkin ne ajută ruşii. Le-am spus: vreţi Muzeul Puşkin, ajutaţi-ne, noi nu avem surse. Respectiv ruşii au identificat posibilitatea. Sigur, au solicitat o contribuţie şi din partea noastră, dar au venit şi cu contribuţia lor. În cazul Muzeului, acesta cu siguranţă e al nostru, dar problema este că nu avem posibilităţi. Dacă credeţi că putem obţine susţinere de la aceeaşi fraţi de la Bucureşti, de la Iaşi, ar fi binevenite. Noi vom identifica spaţiu”, a dat asigurări Popovici.

Conducerea Muzeului a declarat că va face demersurile necesare prin intermediul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în acest sens.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, are trei case-muzeu în componența sa: Conacul Donici, Conacul Stamate și Casa Vieru. Muzeul nu are un sediu central şi a fost subfinanţat timp de 30 de ani.

Întreg patrimoniu al Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” se află într-o stare critică în subsolurile de la Casa Scriitorilor din Chişinău.

Popovici muzeuPopovici muzeu

Corneliu PopoviciCorneliu Popovici

Popovici muzeuPopovici muzeu

Popovici muzeuPopovici muzeu

Popovici muzeuPopovici muzeu

Popovici muzeuPopovici muzeu

Popovici muzeuPopovici muzeu

Noutăţile partenerilor

comentarii: