image
Sursa foto: jurnal.md

Foto // În Danemarca elevii s-au întors la ore; În unele școli au fost instalate corturi în curte; Nimeni nu poartă măști

Danemarca şi Austria sunt printre primele ţări din Europa care au impus restricţii ca răspuns la focarul de COVID-19. La mijlocul lunii aprilie s-a decis deschiderea treptată a grădiniţelor şi a şcolilor primare în Danemarca. Cum se studiază în orașul Kolding ne povestește conaționala noastră Cristina Frunză ai căror copii frecventează instituțiile de învățământ pe timp de pandemie.

În timp ce în Republica Moldova instituțiile de învățământ nu-și vor relua încă activitatea, iar examenele de absolvire și bacalaureat au fost anulate în Danemarca în curțile școlilor se amplasează corturi pentru ca toți copiii să aibă acces la educație.

scoalascoala

„După ridicarea restricțiilor, guvernul danez a început cu redeschiderea grădinițelor și școlilor începând cu clasele 1-5. Statul danez încurajează pe toți copiii să urmeze școala din nou, astfel încât să poată intra în comunitatea clasei atât profesional cât și social și să nu piardă atât relațiile, cât și procesul academic”, ne spune Cristina Frunză, stabilită cu familia în orașul Kolding, Danemarca. Cristina are trei copii care frecventează instituțiile de învățământ din oraș, respectând regulile de igienă și distanța socială.

școalășcoală

Femeia ne spune că din 18 mai se redeschid și celelalte clase, elevii din 6-9, vor merge la studii respectând regulile pe timp de pandemie. În clase se va intra la o oră stabilită, la fel și lecțiile se vor finisa la o oră anumită, pentru a evita interacționarea unui grup mare de elevi. Unii copii vor învăța după masă, din același motiv.

școalășcoală

„Unele școli au plasat corturi în curte dacă nu au spațiu deajuns în interior. Recreațiile sunt prescurtate. Dacă un copil are simptome de coronavirus, este rugat ca să nu fie la școală până nu mai are simptome în ultimele 48 ore”, menționează Cristina Frunză.

școalășcoală

Fără măști și încurajați să iasă zilnic la plimbare

Cristina ne spune că poporul danez nu poartă măști, se recomandă doar spălarea mâinilor cât mai des posibil și seara de a folosi o cremă hidratantă.

„Lumea este foarte liniștită, avem chiar recomandări de a ieși zilnic la plimbări în aer liber, pentru a menține imunitatea. Lucrurile merg spre bine și datorită că oamenii, cât și copii sunt rensponsabili și respectă restricțiile.

Fiind mama a 3 copii, ce frecventează grădiniță cât și școală, pot confirma că suntem sănătoși și fericiți, că am revenit la rutină zilnică din viața noastră. Pentru a fi fericiți cu adevărat, așteptăm cu nerăbdare redeschiderea granițelor să putem reveni în vacanță să ne revedem familia”, menționează Cristina.

școalășcoală

La acest moment în Danemarca sunt confirmate 10.858 de cazuri de COVID-19, 543 de persoane au decedat din cauza acestui virus. Danemarca şi Austria sunt printre primele ţări din Europa care au impus restricţii ca răspuns la focarul de COVID-19.

școalașcoala

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: