image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Familiile șoferilor de ambulanță închiși în regiunea transnistreană: „Nici măcar nu ne-au telefonat să ne spună unde sunt”

Cei doi șoferi de ambulanțe, reținuți de miliția transnistreană, locuiesc într-un sat subordonat Chișinăului, dar lucrează la o instituție medicală din or. Dubăsari, subordonată Tiraspolului. Anatolii Cebotari are o experiență de muncă de 36 de ani, iar Alexei Carpov – de cinci ani. Aceștia au fost reținuți pe 3 aprilie, în toiul epidemiei de coronavirus, de miliția din or. Dubăsari, fără ca măcar cineva din administrația spitalului ori de la miliție să informeze familiile acestora, despre locul aflării lor.

Liuba Cebotari, soția lui Anatolii Cebotari, angajată a grădiniței din Molovata Nouă, ne informează că în dimineața zilei de 3 aprilie, după ce soțul a plecat la serviciu, la scurt timp a fost telefonată de acesta. „A reușit doar să-mi spună că e la miliție și că de pe 3 aprilie, adică din aceeași zi, el este în concediu. Mai mult nu mi-a putut spune nimic. După aceea am încercat să iau legătura cu el, dar le-au fost deconectate telefoanele. Din câte am înțeles, ei într-un fel ar fi încălcat regimul de carantină instituit de autoritățile de la Tiraspol”, ne spune îngrijorată femeia.

Spitalul din or. Dubăsari, unde lucra soțul ei nu primește bolnavi de Covid-19. Cu toate acestea își făceau griji, Anatolii Cebotari fiind tot pe prima linie, doar că în Transnistria. „Soțul mi-a spus că poartă mască la serviciu și după fiecare chemare li se dezinfecta salonul ambulanței. Avem un nepoțel mic. Ne făceam griji. Masca și dezinfectantul era unica protecție. Nu înțeleg de ce a fost arestat, din moment ce conducerea spitalului îl chema la serviciu”, ne mai spune soția lui Anatolii Cebotari.

În cazul lui Alexei Carpov, am discutat cu fiica acestuia, Iulia. Tânăra ne-a informat că în cazul lor nici măcar nu au fost telefonați să li se spună unde e tatăl lor. Când au încercat să ia legătura cu el la telefonul mobil, au văzut că telefonul îi e deconectat. „Ne-am făcut griji până am aflat unde este. Eu personal nici azi nu înțeleg de ce a fost reținut de miliție, ce ar fi încălcat? Munceau din zori până în noapte. Ei înșiși erau expuși riscului fiind acolo printre bolnavi pre prima linie”, spune tânăra.

Primarul de Molovata Nouă, Oleg Gazea,precizează că cei doi șoferi de ambulanță au fost reținuți în or. Dubăsari. Ei au fost acuzați de trecerea ilegală a posturilor transnistrene. Dar lucrând la o instituție din stânga Nistrului, până atunci li s-a permis să treacă fără probleme. Cei doi șoferi au fot închiși în subsolul sediului de miliție din or. Dubăsari. „E o prostie să închizi doi șoferi de ambulanță pe timp de ciumă. Cu miliția lor noi nu avem posibilitatea să discutăm. Ținem legătura cu Biroul de Reintegrare, asociația Promo-Lex. Responsabilii de la Reintegrare ne-au spus că se discută la cel mai înalt nivel ca cei doi să fie eliberați”, ne-a spus primarul.

Potrivit Promo-lex, în ziua în care au fost reținuți cei doi șoferi de ambulanțe au fost aduși în fața unui ”judecător” al ”Judecătoriei or. Dubăsari” care i-a găsit vinovați de comiterea unei contravenții administrative. Anatolii Cebotari și Alexei Carpov au fost sancționați cu 15 zile de arest administrativ. Prietenii și rudele celor doi au transmis anumite pachete alimentare și haine pentru ei. Nu se știe pe moment care e starea sănătății acestora.

Asociația Promo-LEX accentuează, în mod repetat, faptul că toate măsurile necesare și caracteristice Stării de Urgență pe timp de criză epidemiologică trebuie coordonate eficient pentru a evita obstacole nejustificate, care la rândul lor compromit eforturile de prevenire a răspândirii virusului și, mai ales, de tratare a pacienților.

„Începând cu 17.03.2020, când a fost instituită starea de urgență în regiunea transnistreană, administrația de la Tiraspol a continuat în permanență să îngrădească drepturile omului. Constatăm cu regret că aceste măsuri nu pot fi apreciate ca fiind rezonabile și justificate nici măcar pe timp de criză epidemiologică. Este inadmisibil faptul blocării circulației pentru medici și farmaciști, iar acum arestarea și detenția șoferilor de Ambulanță. Obstacolele artificiale și nejustificate pentru activitatea personalului medical pe timp de criză epidemiologică reprezintă un gest de sfidare a eforturilor de prevenire a răspândirii virusului și de luptă cu epidemia”, se spune într-un comunicat al Promo-Lex.

Instituția solicită conducerii RM, să întreprindă acțiuni prompte în vederea eliberării imediate a celor doi șoferi de ambulanțe. Totodată a solicitat Procuraturii Generale să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: