image
Sursa foto: mei.gov.md

Parc solar cu tendinţe criptovalutare: Ce se ascunde în spatele proiectului de la Băcioi

După ce regimul de la Tiraspol a pus bazele unei ferme de criptovalută, ce va avea un consum uriaş de energie, puterea de la Chişinău încearcă acum o afacere similară.

Două firme italiene, una dintre care a fost fondată de ministrul Economiei, Chiril Gaburici, au construit în comuna Băcioi cel mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova.

Doar că miza nu este doar producerea energiei electrice, ci şi crearea criptomonedelor.

Toată presa controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc a scris săptămâna trecută despre evenimentul de la Băcioi, unde două firme au construit şi inaugurat circa 4000 de baterii fotovoltaice cu o capacitate de 1MW.

În reportajele TV s-a anunțat cu tărie că "Moldova vrea să scape de povara importului de energie electrică și să treacă la cea solară". Asta deşi volumul de curent electric, produs din energia solară în Republica Moldova nu ajunge la nici 1% din necesarul de consum. Cel mai optimist a fost ministrul Economiei, Chiril Gaburici.

Deşi în ştirile canalelor apropiate PD-ului se spune că parcul solar a fost construit de "italieni", din comunicatul Ministerului Economiei şi Infrastructurii aflăm cu exactitate cine sunt aceştia. Drept investitori apar companiile din Italia ”Consulcesi Tech” şi Fly Ren Energy Group.

Cât priveşte cea din urmă, încă în 2016 a fost semnat un acord de colaborare între firma respectivă şi Academia de Știinţe a Moldovei privind crearea unui parc solar pe un teren al AŞM. Fondatorul şi proprietarul societății comerciale Fly Ren Energy, a fost nimeni altul decât Chiril Gaburici, care în 2016 nu mai era premier şi revenise în sectorul privat.

Acum, drept director al companiei este prezentat cetăţeanul italian, Carlo Garuzzo. Imediat după inaugurarea parcului solar de la Băcioi, în presa italiană au apărut informaţii că cele două companii au în plan dezvoltarea la Chișinău a unei ferme de creare a criptomonedelor.

”Acest proiect ne permite să dezvoltăm în Moldova şi alte domenii de interes pentru noi, inclusiv cele legate de tehnologia blokchain", a declarat Andrea Tortorella, reprezentantul companiei Consulcesi Tech, într-un interviu pentru portalul italian AGV.

Industria cripto-valutară se pare că nu stă pe loc nici în regiunea transnistreană. Preşedintele Igor Dodon a avut, săptămână trecută, în Rusia, o întrevedere cu unul dintre liderii organizaţiei de afaceri „Delovaya Rossia”, Igor Ciaika, fiul procurorului general al Rusiei, Iuri Ciaika.

Am încercat să aflăm de la consilierul lui Dodon, Maxim Lebedinschi, despre ce anume a vorbit şeful statului cu Igor Ciaika, dar acesta ne-a spus că nu ne poate comunica nimic până la revenirea lui Dodon.

Cert este este că cei doi s-au întâlnit şi anul trecut, în luna septembrie. Atunci, Igor Ceaika a venit la Chişinău la invitaţia lui Igor Dodon. A plecat apoi la Tiraspol, unde a discutat despre proiectul său de creare a criptovalutei în regiunea transnistreană cu Vadim Krasnoselski.

Ulterior, Ciaika a declarat presei ruse că mizează pe energia electrică ieftină din regiunea transnistreană, deoarece crearea criptomonedelor necesită un consum uriaş de curent. Tiraspolul nu plătește, însă, nimic pentru gazul rusesc, iar facturile sunt puse pe seama consumatorilor moldoveni.

O investigaţie realizată de Jurnalul Săptâmânii a arătat că încă în ianuarie 2018 separatiștii transnistreni au început importarea tehnicii necesare pentru producerea de cripto-valută.

Cel puțin, un lot de marfă a trecut prin Vama Republicii Moldova. Vedem ștampila instituției de stat pe o factură emisă pentru 2400 de plăci video, în valoare de 720 de mii de dolari. Vânzător a fost offshorul Goweb International, înregistrat în Insulele Virgine Britanice. Cumpărător - Societatea pe acțiuni „Tirsteklo”, fosta fabrică de sticlă de la Tiraspol.

Această cantitate de componente constituie, însă, doar 10 % în comparație cu un alt lot, de 24 de mii de plăci video, pentru care cele două companii au semnat un contract de vânzare-cumpărare, care prevede și livrarea a 3000 de stații de lucru.

Valoarea acestui acord s-a ridicat la aproximativ opt milioane șapte sute de mii de dolari! Întâmplător sau nu, aceste cazuri de introducere a aparatajului de producere a criptovalutei în regiunea transnistreană au avut loc simultan cu aprobarea, de către pretinsul parament de la Tiraspol, a unei legi prin care se permite crearea criptovalutei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: