image
Sursa foto: Jurnal.md

Țâcu îi cere premierului să-și ceară scuze de la comunitatea academică: „Au găsit un nou instrument de a decapita istoria”

Deputatul și istoricul, Octavian Țâcu, a anunțat azi că se solidarizează cu comunitatea academică și intelectuală din RM, care trece printr-un moment extrem de dificil și îi cere premierului Ion Chicu, să-și ceară scuze pentru declarațiile sale scandaloase la adresa cercetătorilor.

„Dodon, prin interpușii săi, Chicu și Popovici, recurg la cel de-al treilea asalt asupra științei din RM și au găsit un instrument mai neordinar de a decapita istoria din RM, concursurile proiectelor de cercetare. Timp de două luni cercetătorii de la Institutul de Istorie al AȘM, transferat în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, nu și-au primit salariile, pentru că proiectele depuse nu au fost acceptate. Notele date acestor proiecte au fost tendențioase și asta a dus la faptul că aproape toți cercetătorii, cu excepția unui proiect, sunt disponibilizați”, a informat Octavian Țâcu.

Potrivit deputatului aceste acțiuni reprezintă o nouă încercare a guvernării de stânga, neocomuniste de a distruge știința istorică și de a aplica o lovitură mediului academic și intelectual.

„Declarațiile premierului Chicu la adresa mediului academic sunt cinice și disprețuitoare. Vreau să-i cer în mod public să-și ceară scuze. Nu este de competența unui prim-ministru să aprecieze care ramuri ale științei sunt prioritare și care sunt secundare. Cercetarea nu întotdeauna trebuie să-ți aducă bani, ci are menirea de a fortifica fundamentele spirituale ale societății. Este o situație jalnică în care a ajuns RM, datorită gestului întreprins de PDM, de a trece institutele AȘM în subordinea Ministerului Educației, o structură profund politizată” a mai spus deputatul.

El a mai adăugat că la ora actuală asistăm la o tentativă de rescriere a științei istorice, prin prezentarea războiului de la Nistru ca unul fratricid, de răspândire prin școli a mitului de „marele război pentru apărarea patriei”, noțiune care vine în contradicție cu declarația de independență care condamnă explicit Pactul Ribbentrop-Molotov.

În context, deputatul a cerut ministerului Educației, Culturii și Cercetării să prezinte rezultatele concursului pentru a vedea unde s-au dus banii destinați cercetării istorice. Totodată a solicitat să fie convocată de urgență Comisia de specialitate a Parlamentului pentru a discuta această problemă.

Deputatul a solicitat PD, care susține actuala guvernare, să ia în calcul problema și să intervină pentru a redresa această situație.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: