image
Sursa foto: rfi.fr

Cea mai tristă veste despre vaccinul anti-covid: O singură categorie de vârstă este vizată

În fiecare zi, apar noi detalii legate de pandemie și posibilitatea unui vaccin. Indiferent care este opinia ta pe acest subiect, vaccinul este singura soluție pe termen lung pentru împiedicarea răspândirii bolii. Din păcate, s-ar putea să nu salveze pe toată lumea.

Un studiu publicat de cei de la The Guardian atrage atenția asupra unei situații îngrijorătoare legată de eficiența unui eventual vaccin. Cercetătorii britanici sunt încrezători că, indiferent câte eforturi se fac în același timp pentru crearea unui vaccin, acest nu va fi salvarea pentru toate categoriile de vârstă.

Mai precis, sunt șanse foarte mari ca în cazul persoanelor în vârstă să nu fie la fel de eficient precum la cei tineri. În contextul în care cei dintâi prezintă cel mai ridicat risc de îmbolnăvire și de deces urma unei infecții cu Covid-19, aceasta este departe de a fi cea mai bună veste. Prof. Peter Openshaw, unul dintre cercetătorii din grupul de consultare ştiinţifică a Parlamentului britanic, a declarat că trebuie luate măsuri pentru protejarea persoanelor vârstnice deoarece viitorul vaccin s-ar putea să nu-i protejeze de infectare, scrie The Guardian, citat de Playtech.

Concluziile oamenilor de știință sunt în opoziție cu un document care a fost transmis de curând Camerei Lorzilor. Inițial, se spera ca vaccinarea să vizeze mai ales persoanele care sunt cele mai vulnerabile, dintre toate categoriile de vârstă. Din păcate, exact asta nu se va întâmpla. „Uneori este posibil să protejăm un grup vulnerabil, vizând un alt grup şi acest lucru, de exemplu, se face în cazul gripei”, a atras atenția cercetătorul citat.

Cu alte cuvinte, nu putem decât să sperăm că, prin imunizarea generației tinere, va avea de profitat și generația bătrână, cu un pic de noroc. Cercetătorul a explicat că oferind vaccinul antigripal nazal copiilor care, de cele mai multe ori nu fac forme severe de gripă, se protejează de fapt bunicii. De asemenea, prin imunizarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi serviciilor de îngrijire, se protejează în primul rând persoanele în vârstă care au cel mai mult contact cu aceştia.

Realitatea neplăcută a unui eventual vaccin a fost confirmată și de președintele Societății Britanice de Imunologie. Arne Akbar a spus că „vaccinul îi va ajuta pe cei tineri şi asta va fi bine, pentru că aceştia nu îl vor transmite mai departe către persoanele vârstnice”. Dar şi el a adăugat că vaccinul nu va ajuta în mod direct grupul persoanelor vârstnice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: