image
Sursa foto: Profimedia

„Râuri de acid” curg din Munții Ural: Un nou accident ecologic a avut loc în Siberia

Procurorii ruși au anunțat că anchetează o companie care ar fi permis scurgerea reziduurilor de acid de la o mină abandonată din Munții Ural, după ce mai multe înregistrări video care arată incidentul ecologic au apărut pe rețelele de socializare.

Imaginile surprinse de drone au fost publicate de un blogger pe contul său de Instagram și arată un peisaj cu ape portocalii provenite de la o mină de cupru dezafectată, în apropiere de satul Lyovikha.

„Procurorii din districtul Nizhny Tagil au început verificarea instituției care a permis scurgerea apelor uzate din mina Levikhinsky”, a transmis Marina Kanatova, o purtătoare de cuvânt.

Râuri de acid curg din mină, „otrăvind totul în jur”

Mina este „inundată și acum se scurg râuri de acid din interior, otrăvind totul în jur”, a scris bloggerul zamkad_life în descrierea imaginilor care au devenit între timp virale. Înregistrările video arată ape portocalii înconjurate de peisajul forestier.

Purtătoarea de cuvânt a procurorilor a mai adăugat că specialiștii vor colecta „mostre de la fața locului pentru a stabili dacă apa cu acid de la mină respectă regulile” ecologice.

Ecologistul Andrei Volegov, directorul unei organizații non-guvernamentale locale, Ecopravo, a spus că apa poluată ar fi trebuit să fie neutralizată într-un iaz care s-a revărsat în timpul unor ploi abundente.

Moscova a refuzat în trecut să închidă mina

Volegov a alertat autoritățile anul trecut, însă răspunsul primit a fost de-a dreptul șocant. Instituția responsabilă cu apa poluată nu are fonduri suficiente și nu poate achiziționa substanțele necesare pentru neutralizarea acidului, potrivit unei scrisori publicate de către ecologist.

Potrivit presei locale, Guvernul regional din Sverdlovsk a solicitat ca mina să fie sigilată însă Moscova a refuzat invocând motivul că încă mai există resurse valoroase în interior, informează The Guardian.

Acesta este doar unul dintre cele mai recente accidente ecologice din Rusia petrecute în ultimele luni. O scurgere uriașă de motorină a avut loc în Cercul Polar Arctic luna trecută, astfel atrăgând atenția asupra poluării industriale din Rusia, țară în care companiile responsabile sunt deseori sancționate doar cu amenzi neînsemnate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: