image
Sursa foto: reuters.com

Alegeri în Italia: Extrema dreaptă a câștigat cu 43%

Extrema dreaptă și-a revendicat victoria în alegerile parlamentare din Italia. Giorgia Meloni este pe cale să devină prima femeie premier, care va conduce cel mai de dreapta guvern italian de după al Doilea Război Mondial. Potrivit sondajelor, Meloni și partidul său, Frații Italiei, împreună cu aliații, strâng în jur de 43% din voturi, ceea ce înseamnă majoritate în ambele camere ale Parlamentului. Rezultatul marchează revenirea în politică a lui Silvio Berlusconi, unul dintre membrii coaliției de dreapta. Fostul premier a reușit să provoace un scandal chiar în ziua alegerilor. Într-un bar din Milano, la o discuție cu câțiva apropiați, Berlusconi și-a criticat aliații: „Îmi e un pic frică de Meloni, Salvini nu are experiență, deci eu voi șeful guvernului!”.

Premierul ungar, Viktor Orban, şi omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, i-au transmis "felicitări" Giorgiei Meloni încă de duminică seară, transmite Digi24.

"Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fraţii Italiei", a reacţionat Giorgia Meloni, afirmându-şi astfel ambiţia de a deveni prim-ministru.

"Vom guverna pentru toţi" italienii, a promis ea. "O vom face cu scopul de a uni oamenii", a adăugat ea într-un discurs de uniune şi liniştire, recunoscând că ultima campanie electorală a fost "violentă şi agresivă".

Coaliţia pe care o formează împreună cu celălalt partid eurosceptic de extremă dreaptă, Liga lui Matteo Salvini, şi cu Forza Italia, partidul conservator al lui Silvio Berlusconi, urmează să câştige aproximativ 43% din voturi, ceea ce îi garantează majoritatea absolută a mandatelor, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Formaţiunea fondată la sfârşitul lui 2012 de Giorgia Meloni cu disidenţi ai berlusconismului devansează Partidului Democrat (PD, stânga) al lui Enrico Letta, care nu a reuşit să genereze un vot util pentru blocarea extremei drepte şi coboară sub pragul de 20%, într-un context de participare scăzută (64,07%, faţă de 73,86% în 2018).

Vicepreşedintele PD Debora Seracchiani a recunoscut "victoria dreptei conduse de Giorgia Meloni", care marchează "o seară tristă pentru ţară".

Mișcarea 5 Stele ar fi obținut între 13,5% și 17,5%, iar Acțiunea Italia Viva între 6,5% și 8,5%

Alianţa de dreapta este condusă de partidul Fraţii Italiei al Giorgiei Meloni și pare să fi câştigat o majoritate clară în următorul parlament. Alianța, care include Liga lui Matteo Salvini şi partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, a primit suficiente voturi pentru a garanta controlul ambelor camere ale parlamentului.

Legea electorală a Italiei favorizează alianțele formate înainte de scrutin, oferindu-le un număr mai mare de locuri în parlament în comparație cu numărul de voturi primite.

RAI a spus că alianța de dreapta va câștiga între 227 și 257 din cele 400 de locuri din camera inferioară a parlamentului și 111-131 din cele 200 de locuri din Senat.

În calitate de lider al celui mai mare partid din alianța câștigătoare, Meloni este alegerea evidentă pentru a deveni prim-ministru, dar transferul de putere este în mod tradițional lent și ar putea dura mai mult de o lună până la depunerea jurământului noului guvern.

După o victorie a naționaliștilor suedezi, există îngrijorare la Bruxelles, Paris și Berlin cu privire la formarea unui „front populist” care ar putea bloca procesul decizional al UE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: