image
Sursa foto: jurnal.md

Un nou capăt de acuzare pe numele lui Andronachi: A fost pus sub învinuire în dosarul Consulatului de la Odesa

Fostul deputat PD Vladimir Andronachi a fost pus sub învinuire pe un nou capăt de acuzare. Este vorba despre dosarul privind Consulatul de la Odesa, pornit în decembrie 2020.

Potrivit procurorilor, factori de decizie din Guvernul Filip ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Republica Moldova, care au vrut să acapareze la preț derizoriu clădirea consulatului și terenul aferent.

Pe 27 februarie 2019 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr.142 cu privire la trecerea consulatului RM la Odesa din domeniul public în cel privat al statului și încheierea unui contract de schimb. În lipsa expertizei anticorupție și fără evaluarea costului imobilului oferit în schimb, s-a acceptat propunerea grupului de lucru, instituit prin dispoziția prim-ministrului de la acea vreme, Pavel Filip, privind schimbul consulatului cu un alt imobil aflat în proprietate privată și terenul aferent de 0,04 hectare.

Deși valoarea bunului imobil în care este amplasat Consulatul este de peste 450 de mii de dolari, iar dreptul de folosință asupra terenului – de circa 1,3 milioane de dolari, factorii de decizie din cadrul Ministerului de Externe au stabilit arbitrar, contrar prevederilor legale, prețul imobilului luat la schimb - 520 de mii de dolari, asumându-și rolul de evaluator.

„Factorii de decizie vizați ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Republica Moldova și ar fi întreprins o tentativă de acaparare, la preț derizoriu, a clădirii Consulatului Republicii Moldova din Odesa și dreptului de a dispune de terenul aferent, prin schimb de imobile, diferența de preț fiind de circa 360 de mii de dolari, circumstanțe care nu și-au produs efectul din cauze independente de voința făptuitorilor”, informa atunci PG.

În octombrie 2020, Jurnal.md a realizat o amplă investigație la acest subiect și, mai ales, rolul lui Andronachi în schema prin care Republica Moldova riscă să piardă un teren de peste 40 de ari, situat în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa.

Acum câteva luni, Jurnal.md a realizat o nouă investigație care arată că Vladimir Andronachi s-ar fi implicat deschis în această schemă în 2019, când PD risca să piardă puterea în stat. Astfel, pe 20 februarie a acelui an, o ucraineancă, Ludmila Rolmenskaia, despre care se spune că ar fi intermediara fostului deputat PD, ar fi cumărat în Odesa o casă. Iar peste numai șapte zile, pe 27 februarie, mai exact peste trei zile după ce partidul lui Plahotniuc a pierdut puterea în urma alegerilor parlamentare din acel an, când Guvernul Filip vota tot ce-i trăsnea în cap, a fost adoptată trecerea Consulatului din Odesa din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb al acestuia cu un alt imobil din același oraș. Schimbul urma să fie făcut anume cu clădirea mult mai ieftină decât cea a Consulatului, cumpărată de Rolmenskaia.

Chiar și ex-premierul Filip a recunoscut într-o ediție a emisiunii „Secretele Puterii” că Andronachi era interesat de tranzacția de la Odesa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: