Când te gândeşti la Mexic, vezi o explozie de culoare. Ei bine, aşa este şi Ziua Morţilor, sărbătoare naţională, plină de tradiţii. Anul acesta, activităţile culturale au fost adaptate la situaţia pandemică.

Conform tradiţiei hispanice, „La Llorona” sau „Femeia care plânge” reprezintă fantoma unei femei ce îşi caută copiii pierduţi. Actriţa principală din piesă, Nayeli Cortes, a explicat legătura dintre mesajul piesei şi situaţia pandemiei. Dispariţiile femeilor din Mexic i-au adus pe protestatari în stradă, la fel şi pandemia.

Zeci de femei din Mexic mor, în fiecare zi, ca urmare a violenţei. În toată America Latină, violenţa de gen a crescut de la izbucnirea virusului.

„Anul acesta am început să vedem protestatari, în stradă, pentru femeile dispărute. Apoi a venit pandemia. De aceea sloganul este <Dor de un adio>, pentru că noi toţi avem nevoie să spunem adio celor pe care îi iubim”, spune Nayeli Cortes.

„Ideea e de a aduce La Llorona mai aproape de evenimentele curente. La Llorona se rescrie în fiecare an, pe baza unor fapte istorice sau situaţii din viaţa de zi cu zi a Mexicului. Anul acesta, suntem în pandemie, deci construim pe baza acestei situaţii”, adaugă actorul Luis Alberto Infante Castillo.

Numărul morţilor de COVID din Mexic a trecut de 83.000.