image
Sursa foto: AP

Criză politică în Tunisia: Președintele a suspendat temporar Parlamentul și l-a demis pe premier

Președintele Tunisiei a suspendat parlamentul pentru 30 de zile și l-a demis pe prim-ministrul Hichem Mechichi, într-o mișcare sărbătorită în stradă de mulțime, dar condamnată ca o lovitură de stat de către principalul partid parlamentar.

Președintele Kais Saied a declarat duminică că va prelua autoritatea executivă și va numi un nou prim-ministru, după ce, în weekend, proteste violente au izbucnit în mai multe orașe tunisiene, pe fondul nemulțumirilor generate de modul în care este gestionată pandemia, scrie Biziday.

De altfel, prim-ministrul Hichem Mechichi, îl concediase în această săptămână pe ministrul Sănătății, care recunoscuse colapsul sistemului sanitar și incapacitatea țării de a asigura suficiente vaccinuri pentru numărul mare de cereri.

După declarația președintelui privind suspendarea parlamentului, armata a luat poziții în jurul clădirii acestuia, în uralele mulțimii din stradă.

Situația este însă una tensionată, forțele de ordine intervenind în cursul zilei de duminică împotriva protestatarilor care au atacat sediile principalului partid parlamentar, aflat la guvernare de șapte ani.

“Avertizez pe oricine se gândește să recurgă la arme, pe oricine trage un glonț: forțele armate vor răspunde cu gloanțe”, a declarat președintele Kais Saied în declarația prin care a suspendat nu numai parlamentul dar și imunitatea parlamentarilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: